Cepiva skozi oči povprečne mame - Od kje pride dvom? 1.del

Iskalnik

Cepiva skozi oči povprečne mame - Od kje pride dvom? 1.del

Glede na to, da v zadnjih tednih kot bombe z neba padajo članki na temo cepljenja, sem se te »boleče« teme lotila še sama. Za začetek naj povem, da nimam nikakršnega medicinskega znanja, da bi lahko podajala »strokovna« dejstva o cepljenju. Sem čisto običajna državljanka Republike Slovenije z dojenčico, ki ji želi nuditi najboljše kar lahko, ter jo zaščititi pred vsem, kar bi ji lahko škodilo. Pri tem pa ne smem pozabiti dodati tudi tega, da imam lastno pamet, ki mi za sedaj še dobro služi, da lahko berem, poslušam in spremljam dogajanje okoli sebe.

Kratko malo rečeno se s cepljenjem nisem prav nič ukvarjala ne pred in tudi ne med nosečnostjo. Ko je pod mojim srcem bil srček moje pikice, sem bolj ali manj razmišljala o porodu in prvih dneh v porodnišnici. Želela sem si roditi čim bolj naravno, brez poseganja v moje telo in naravni proces porajanja. In uspelo mi je, brez kemijskih substanc in medicinskih posegov. Moja pikica se je rodila s čisto 10ko in obe sva se počutili, kot prerojeni.

Ob odpustu iz porodnišnice smo se prvič srečali s temo o cepivih tako, da so nam v roke porinili nekaj zloženk in papirjev z informacijami o »varnosti« in »učinkovitosti« cepiv. Iskreno povedano se s tistimi letaki nisem kaj prida ukvarjala in sem jih le bežno preletela doma. V prvih tednih mi je bilo veliko pomembnejše navezovati stik z mojo pikico, kot pa brati letake in brošure.
 
 
Pri enem mesecu smo se naročili pri pediatru, ki smo si ga izbrali zato, »ker je bil pri roki«. Na prvem sistematskem pregledu smo se s cepivi srečali drugič, vendar si naša cenjena pediatrinja ni vzela več kot 30 sekund za kaj drugega kot, da nam je omenila, da se po programu otroka prvič cepi pri 3. mesecih. V moji glavi je sicer malo »zacingljalo«, da sem slišala nekaj o cepljenju, pa vendar so moji možgani še isti hip, ko sem morala miriti mojo napol golo dojenčico na pregledovalni mizi, vse skupaj kratko malo odklopili, vse dokler nam medicinska sestra pod nos ni porinila »neke papirje« v podpis.

Ko gre za podpisovanje papirjev sem običajno skrajno previdna, saj vendarle izhajam iz poslovnega okolja, kjer podpis velja za »svetega«. Na vprašanje: »Kaj pa je to?« sem dobila glasen odgovor, da je izjava o sprejemanju pediatra, nato pa še tih momljajoč odgovor, o tem da smo dobili vse informacije o cepivih. Začudeno sem vprašala: »Kakšnih cepivih?« Na moje začudeno vprašanje mi je medicinska sestra v roke porinila nekaj letakov in brošur, ki sem jih dobila že v porodnišnici in mi pod nos zopet porinila izjavo v podpis. In ne, da bi letake ali brošure utegnila sploh preleteti, sem izjavo morala podpisati medtem, ko nas je že podila iz ordinacije, saj je bila v čakalnici menda gneča. Ob vsem tem momljanju in dobesednem vsiljevanju izjave o cepljenju, sem doživljala nekakšen odpor. Le zakaj za Božjo voljo bi zdravstveno osebje, ki dela v korist pacientov, hotelo od mene na vsak način izsiliti neko izjavo o cepivih. Niso mi ponudili izjave o tem, da sem seznanjena kako ravnati z nahodnim dojenčkom, niti izjave o tem da sem seznanjena z informacijami v primeru alergij na hrano, ki sem jih dejansko dobila od pediatra. V podpis sem dobila izjavo o »zadevi«, ki jo je naša pediatrinja zgolj na hitro omenila, kot da ni pomembna.

Zanimivo je, da pravzaprav nikoli nisem pomislila, da je cepljenje z zakonom obvezno. Cepljenje se mi je zdelo nekaj samoumevnega. Nikoli niti nisem vedela, da obstajajo taka in drugačna gibanja, ki se zavzemajo za prostovoljno cepljenje. Nikoli se niti nisem vprašala ali bi cepiva lahko bila tudi škodljiva.

Dogodek z »vsiljeno« izjavo je bil dejansko povod, da sem se prvič vprašala ali so cepiva res tako »dobra«, glede na to, da mi morajo v zvezi z njimi nekaj »vsiljevati«.

Več o mojem nadaljnjem razmišljanju si preberite v nadaljevanju članka. Nikar ga ne spreglejte.
 

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.