Čudežni ingverjev napitek oz. sirup

Iskalnik

Čudežni ingverjev napitek oz. sirup

V članku Na pomoč, boli me grlo, ste lahko našli nekaj naravnih in zelo učinkovitih receptov, ki pomagajo pri bolečem grlu. Tokrat pa vam bom zaupala recept za napitek oz. sirup, ki je naravno zdravilo pri vseh vrstah virusnih in bakterijskih obolenj, hkrati pa učinkovita preventiva pred virusi, ki prežijo na nas.

Recept je že pred časom nekje izbrskal moj mož, vendar ga je vedno znova izboljševal in prilagajal glede na izkušnje. Napitek je odlično zdravilo za zgago, sama sem ga uživala tudi v času nosečnosti, saj me je predvsem ponoči močno pekla zgaga. Zaužila sem žličko ali dve sirupa pred spanjem in mirno prespala noč.
 
 
Ker je ingver sam po sebi zelo pekoč, je tudi napitek pekoč, ter ravno zato neprecenljiv pri vseh prebavnih težavah od driske, napenjanja, pa vse do bolečin v želodcu, ki so posledica bakterijskih okužb. Napitek je vsestransko uporaben in se ga lahko koristi za »razkuževanje« prebavnih poti kot pri vseh vrstah prehladnih obolenj.

Za približno 1 liter napitka oz sirupa potrebujemo:
300 g svežega ingverja
300 g limet
300 g medu
25 g propolisa (opcijsko)
žlica cvetnega prahu (opcijsko)

Ingver olupimo in stisnemo v sokovniku. Najboljši izkoristek dajo sokovniki s polžasto vzmetjo. Če sokovnika nimate, lahko ingver tudi naribate in ožamete v krpi. Tudi limete ožamemo in sok zmešamo s sokom ingverja. Namesto limet lahko uporabite tudi limone. Soku ingverja in limet nato dodamo še med in mešamo toliko časa, da se le ta raztopi.
 
 
Bistveno pri pripravi napitka je, da se držimo enakega razmerja sestavin, torej če za osnovo uporabimo 100 g, 200 g ali 500 g ingverja, moramo natehtati tudi enako količino limet in medu.

Moj mož je osnovnemu receptu, primeša še propolis in cvetni prah, ki dodatno krepita imunski sistem.

Napitek pretočimo v steklenico ali steklen kozarec, dobro zapremo in shranimo v hladilnik. Tako shranjen, ne glede na to ali ga uporabljate ali ne, zdrži kar nekaj tednov. Pomembno pa je, da ga pred vsako uporabo pretresete, da se sokovi premešajo.
 
 
Sirup lahko uživate po žlički večkrat na dan ali pa spijete »štamperle«. Občutek je zaradi pekočega ingverja tako ali tako zelo podoben tistemu po zaužitem žganju.

ALI LAHKO SIRUP UŽIVAJO TUDI NOSEČNICE, DOJEČE MATERE IN OTROCI
 
Za dojenčke do 1. leta starosti je med prepovedan, saj vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo botulizem. Tudi citrusi se v prvem letu odsvetujejo. Zaradi tega je napitek za dojenčke neprimeren. Brez problema pa ga lahko uživajo otroci od 1. leta dalje, vendar zaužito količino prilagodite njihovi starosti.

Tudi za nosečke ni nikakršne dileme in napitek lahko uživajo. Ingver tako ali tako blagodejno vpliva tudi na nosečniške slabosti in zgago. Tudi glede medu ni nikakršne težave, saj črevo matere preprečuje prenos morebitnih bakterij na nerojenega otroka. (Vir. Babybook). Prav tako pa niso prepovedani citrusi, cvetni prah in propolis.

Doječke morajo biti pri uporabi napitka bolj previdne. Vse kar mamica namreč zaužije, v določeni meri preide v mleko. Ker vse sestavine spadajo v skupino alergenov, je pri njihovem uživanju potrebna previdnost. Vendar pa doječke ne boste vedele ali so vaši sončki alergični oz. intolerantni na katero izmed sestavin, dokler jih ne poizkusite zaužiti. Priporočam, da za začetek zaužijete zgolj žličko sirupa in opazujete svojega dojenčka. V kolikor boste opazile drugačno obnašanje ali telesne spremembe, napitka nekaj časa ne boste mogle uživati. Ponovno lahko poizkusite čez nekaj tednov. Sama napitek uživam vse od dopolnjenega 6. meseca hčerke in nobena izmed naju zaradi njega ni imela težav, le koristi.
 

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.