Imam premalo mleka?! - 2.del

Iskalnik

Imam premalo mleka?! - 2.del

V prejšnjem delu članka Imam premalo mleka je bilo napisanega nekaj o vzpostavitvi dojenja, tokrat pa se bomo posvetili konkretnim težavam s katerimi se soočajo mamice.

Drži, kakšna mamica svojega otroka ne more dojiti. Vendar takih je le za vzorec in še te imajo običajno zdravstvene razloge, da mleka nimajo (dovolj). Drugače pa drage moje mame, vse imate dovolj mleka za svoje malčke, le naučiti se morate prisluhniti svojemu telesu in otroku.

Naj povem primer mamice, ki je zadnjič, mesec dni po porodu izjavila, da mora mleko dodajati, ker ga ima sama premalo. Ob tej izjavi me je zanimalo predvsem kako doji. Potarnala je, da se otrok doji le na tri ure in ne na dve. Pa sem kmalu ugotovila, da se vmes otrok tolaži z dudo. Če dude ne bi imel, bi tolažbo in posledično mleko našel pri mamini dojki.

Če dojenček dude ne bi imel, bi tolažbo in posledično mleko našel pri mamini dojki.


Kasneje mi je potarnala, da otrok iz njene dojke spije le 40 gramov, iz stekleničke pa kar trikrat več. Pa sva spet prišli do zaključka, da bi otrok moral biti očitno pristavljen večkrat v teh treh urah. Morda bi vsako uro spil 40 gramov in tako ravno v treh urah spil toliko, kot spije po steklenički naenkrat. Da ne govorim kako obupana je mamica, ker njen otroček potem, ko se dobesedno nažre mleka iz stekleničke, še eno uro riga in bljuva in ga je potrebno nositi okoli. Večina stekleničk za dojenčke namreč ne posnema hranjenja po dojki in otrok pije zgolj zato, ker mu mleko samo teče v grlo. Da se ne bi zadušil, je tako pravzaprav primoran goltati mleko, saj s tem zavaruje svoje dihalne poti.

Večina stekleničk za dojenčke namreč ne posnema hranjenja po dojki in otrok pije zgolj zato, ker mu mleko samo teče v grlo. Da se ne bi zadušil, je tako pravzaprav primoran goltati mleko, saj s tem zavaruje svoje dihalne poti.


Potarnala je še, da čuti, da ima dojke prazne. Vsekakor ji to verjamem. Ko enkrat otroku ponudiš stekleničko in se le ta naje mleka, ki ni materino, mleko iz dojke ni izpraznjeno in telo ženske dobi s tem informacijo, da očitno ne potrebuje toliko mleka. Vsak mililiter adaptiranega mleka, ki ga zaužije otrok, pomeni mililiter manj proizvedenega mleka v telesu matere. Laktacija se namreč spodbuja z dojenjem. Večkrat je otrok pristavljen, bolj se bo mleko tvorilo. Otroci se velikokrat na dojki le crkljajo in jo sesajo tako, kot bi dudo. Vendar se ob tem vsake toliko časa v telesu matere vklopi »izcejalni refleks«, ko mleko kar samo začne teči iz dojke. Otrok bo to mleko moral popiti, če še želi biti priklopljen na dojko.

Vsak mililiter adaptiranega mleka, ki ga zaužije otrok, pomeni mililiter manj proizvedenega mleka v telesu matere.


Na koncu pa je naša obupana mamica potarnala še, da sedaj niti ne more več nič narediti, saj njen dojenček noče več piti iz dojke, le še stekleničko čaka. Zavedati se je potrebno, da steklenička ni dojka. Ko otrok pije iz stekleničke, za to ne potrebuje prav veliko napora, saj mu mleko v usta teče skoraj samo. Ko pa otrok sesa iz dojke, pa se mora pošteno potruditi, da posesa ven mleko. Tu ni zanemarljiv niti podatek, da pri večini žensk iz ene dojke mleko teče bolj, iz druge manj.

Zavedati se je potrebno, da steklenička ni dojka. Ko otrok pije iz stekleničke, za to ne potrebuje prav veliko napora, ko pa sesa iz dojke, pa se mora pošteno potruditi, da posesa ven mleko.


Kaj bi lahko taki obupani mamici svetovala? Vsekakor nikoli ni prepozno, da napako popraviš. Stekleničko bi bilo potrebno uporabiti čim manjkrat v prihodnje in otroka zopet navaditi na dojke. Obstajajo tudi stekleničke, ki popolnoma posnemajo sesanje iz dojke. Le te bi priporočila zgolj za premostitev časa, ko se otrok navaja zopet na dojko. Večkrat, ko bi bil otrok pristavljen, več mleka bi se tvorilo v dojkah. Namesto dude, se otroku lahko ponudi dojka večkrat med podoji in s tem otrok že zaužije nekaj mleka hkrati pa  ga spodbudimo tudi k sesanju, kar spodbudi laktacijo v telesu.
 

Drage mamice, težav z dojenjem je lahko kar nekaj. Srečne so tiste posameznice, ki se z nobeno nikoli niso ali ne bodo srečale. Vendar pa kot pravi dober slovenski pregovor: »Brez muje se še čevelj ne obuje.« V življenju se je treba za dosego cilja tudi malo potruditi in preskočiti kakšno izmed ovir. Cilj nas mamic je, da otroku omogočimo največ, kar lahko in ena izmed teh stvari je zagotovo dojenje, zato naj vas ne bo strah soočiti se z ovirami ali pa obiščite kakšno izmed svetovalnic za dojenje, kjer vam bodo znali prisluhniti in pomagati odpraviti še tako veliko težavo.
Kategorije: 
Moj dojenček

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.