Jabolčni muffini

Iskalnik

Jabolčni muffini

Naša biba je jeseni začela hoditi na popoldanske Montessori urice, kjer spoznava nove materiale in nove prijatelje. Ob koncu napornega raziskovanja si otroci privoščijo še zdravo malico, ki jo vsakič pripravi eden od staršev. Tako smo prišli tudi mi na vrsto. Ob razmišljanju kaj zdravega in okusnega bi otrokom lahko pripravila za hitro malico, so mi na misel prišli mafini (angl. muffin). Ampak le kako narediti mafine zdrave in okusne? Nič lažjega…

Za približno 20 zdravih mafinov potrebujemo:

Suhe sestavine:
250 g pirine moke (200 g navadne in 50 g polnozrnate)
70 g kokosovega sladkorja (uporabite lahko tudi navadnega)
polovico zavitka pecilnega praška ali jedilne sode bikarbone
žlica domačega vaniljevega sladkorja
ščepec soli, če si življenja brez soli ne znate predstavljati (jaz ga nisem uporabila)

Mokre sestavine:
70 g stopljenega kokosovega masla ali olja
2 jajci
200 ml sojinega mleka

Dodatne sestavine:
3 večja jabolka
limonina lupinica ene bio limone, ter sok polovice limone
3 žlice mletih mandeljnov
Cimet po okusu

V večji posodi zmešajte suhe sestavine, v manjši pa z mešalnikom zmešajte mokre. Jabolka olupite in naribajte, posipajte z limonino lupinico, pokapajte z limoninim sokom, dodajte mlete mandeljne in cimet ter premešajte.

Mokre sestavine prilijte v posodo s suhimi sestavinami in s kuhalnico nežno premešajte, da dobite homogeno zmes (premešati je treba nekje 15x).
Nato v posodo dodajte še zmes z jabolki in ponovno premešajte da se sestavine lepo povežejo (še 10x).
 
 
Pečico ogrejte na 180 stopinj, vzemite pladenj za mafine ali silikonske modelčke, jih obložite s papirnatimi modelčki in z žlico napolnite modelčke skoraj do polnega.

Pladenj potisnite v pečico in temperaturo zmanjšajte na 170 stopinj, ter pecite 30 minut. Mafine vzemite iz pečice, z zobotrebcem poizkusite, če so pečeni (na zobotrebcu ne sme biti ostankov, ko ga potegnete iz mafina), pladenj pokrijte s krpo in pustite da se na sobni temperaturi ohladijo.
Pečene mafine lahko nato posipate s sladkorjem v prahu, kokosovo moko, mletimi oreščki, itd.
 
NASVET 1: Za mafine lahko uporabite moko po vaših željah, npr. pirino, pšenično, riževo, rženo, itd, vendar pazite, da boste uporabili vsaj malo »lepljive« moke (bele), sicer se testo ne bo lepo sprijelo. V kolikor želite brezglutenske mafine, lahko uporabite brezglutensko moko za peko peciva ali pa npr. riževi moki dodate tri žlice medu.

NASVET 2: Domač vaniljev sladkor pripravite tako, da v kozarec za vlaganje natrosite sladkor (bel, rjav, kokosov, ipd., dodate strok vanilje, kozarec zaprete in shranite. Po kakem dnevu imate sladkor z vaniljevo aromo.

NASVET 3: Namesto mandeljnov lahko uporabite tudi kakšne druge oreščke (lešnike, orehe, indijske oreščke). Če oreščke kupujete (in niso bio) je priporočljivo, da jih čez noč namočite v vodi, jih ročno olupite in zmeljete. Tako boste »strupene« snovi v ovoju odstranili, oreščki pa bodo bolj sočni in sladki.

NASVET 4: Če bio limone nimate, lahko navadno limono čez noč namočite v vodo, ki ji dodate žlico čistilne sode bikarbone.

NASVET 5: Če imate mase več, kot pa modelčkov oz. prostora na pladnju, najprej specite prvo rundo mafinov, jih previdno vzemite iz pladnja ali modelčkov, ter jih polagajte na ogret pladenj.

NASVET 6: Če želite mafine posipati z rezanimi mandeljni ali drugimi oreščki, to storite preden jih daste v pečico.
 
Kategorije: 
Recepti

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.