Kakšen voziček za otroka kupiti?

Iskalnik

Kakšen voziček za otroka kupiti?

V pričakovanju prvega otročička, je ena izmed nalog staršev, da izberejo zanj voziček. Mnogi starši pravzaprav niti ne pomislijo, da je izbira vozička lahko precej težka naloga in kupijo prvega, ki jim pride pod roke oz. jim ga priporoči trgovec. Žal pa se izbira kasneje velikokrat izkaže za napačno oz. bi le ta lahko bila boljša. Zavedajmo se, da bo dojenček v vozičku preživel kar nekaj časa, v kolikor niste ljubitelj nosilk in trakov za nošenje. Zato je pomembno, da kakšno minuto več namenimo iskanju tistega pravega, a hkrati cenovno sprejemljivega.

Ko sva z možem gledala za primernimi vozički na spletu in otroških trgovinah, sva se odločila za čisto povprečnega. V poplavi informacij nikjer nisva zasledila na kaj pravzaprav je res pomembno, da smo pozorni pri nakupu vozička. Zdaj, ko smo z našo pikico že preizkusili lupinico, košaro in športni del, pa pri našem vozičku pogrešam marsikaj. Če bi ponovno kupovala voziček, bi bila pozorna na čisto druge stvari, kot takrat, ko še nisem imela izkušenj.
 
NA KAJ JE POTREBNO BITI POZOREN PRI NAKUPU VOZIČKA
 
Vozički tri v enem, ki vsebujejo košaro, lupinico in športni del, so super in cenovno mnogo sprejemljivejši od tistih, ki jih je mogoče kupiti posebej. Mnogokrat nam je prihranjen tudi čas pri izbiri vseh treh enot. Kljub vsemu pa ni nujno, da je tak voziček tudi najboljša možna izbira.

PODVOZJE
 
Podvozje je osnova vsakega vozička. Ta naj bo čim bolj stabilno, a hkrati lahko, saj ga boste v nasprotnem primeru težko zlagali in dvigovali. V kolikor imate manjši avto, bodite pozorni na to, da se podvozje zloži tako, da zavzame čim manj prostora. Najlažji vozički so tisti iz aluminija ali lahkih kovin. Če ima podvozje napihljiva kolesa, je voziček veliko lažje voziti, kot tistega s plastičnimi, obenem pa boste morali malo bolj paziti, da ne predrete pnevmatike. V kolikor izberete voziček z dodatnim vzmetenjem, bo vožnja za vas in vašega malčka nekoliko prijetnejša. Res, da dojenčki v prvem tromesečju obožujejo tresenje in mnogi starši pravijo, da bolj kot vozijo po kamnih bolj otrok spi, vendar pa se to obdobje hitro konča in vozička verjetno ne boste uporabljali zgolj prve 3 mesece, ali pač?!

Trikolesnike je veliko lažje manevrirati, štirikolesniki pa so bolj stabilni, ob tem pa ni zanemarljiv podatek, da napihljiva kolesa tehtajo vsako po približno kilogram ali celo več, kar pomeni, da bo štirikolesnik v tem primeru malce težji za dvigovanje.

Pomemben člen podvozja je varnostna zavora. Zavora naj bo taka, da jo boste zapeli čim hitreje in čim lažje. Obenem pa je priporočljivo, da ima voziček tudi dodatno ročno zavoro. Ta vam bo zelo olajšala sprehod po klancu navzdol ali navzgor, posebej v deževnih in zimskih dneh. Predstavljajte si kaj bi se zgodilo, če vam spodrsne?! V primeru, da imate ročno zavoro pa je voziček  lahko tudi opora vam.  

Vožnjo po klancu navzgor in navzdol vam bo olajšalo tudi po višini nastavljivo držalo vozička. Pa tudi tisti, ki ste malo večji ali manjši od povprečja, boste hvaležni za ta dodatek.

V kolikor ste navajeni, da s sabo na sprehod vedno jemljete veliko (preveč) stvari, vam bo prav prišla tudi velika shranjevalna košara na podvozju, ki naj bo vsaj taka, ki se jo da vsaj deloma zapreti (z zadrgo). Če ne prej vam bo le ta prišla še kako prav, ko boste na sprehod morali nositi igrače, prigrizke, dodatne obleke, morebiti celo kahlico ali pa stvari za starejše otroke.

LUPINICA
 
Pri lupinici bodite pozorni na njeno kompaktnost. Ni vsaka lupinica tudi varna lupinica. Lupinico bo dojenček uporabljal od rojstva pa vsaj tja do 6. meseca oz. dokler ne bo samostojno sedel, zato je pomembno, da je prilagojena tako novorojenčku, kot malo večjemu dojenčku.
 
Za novorojenčke se običajno v lupinico pritrdi dodatna podloga, ki zmanjša širino sedalnega dela. Pozorni pa bodite predvsem na naglavni del. Glava novorojenčku ne sme opletati v lupinici, zato je pomembno, da je ta del čim bolj fiksen. Ni pa odveč če omenim, da je pomembno, da se lupinica na podvozje pritrdi tako, da je dojenček obrnjen k vam in imate nad njim popolno kontrolo.

KOŠARA
 
Košaro naj bi dojenček uporabljal dokler ni sposoben samostojno sedeti, torej tam nekje do 6. meseca. Če ste s partnerjem visokorasli, ni odveč, če omenim, da si omislite dovolj veliko košaro, ki je otrok pred 6. mesecem ne bo prerasel. Običajne košare vsebujejo mehko podlogo, senčnik in pokrivalo, po novih standardih pa mora vsaka košara imeti tudi varnostni pas za dojenčka. Poleg vsega naštetega pa je zelo dobrodošla lastnost tudi dvižni mehanizem. Ta vam bo prav prišel, v kolikor bo vaš dojenček veliko polival. V tem primeru mora dojenček ležati na naklonu 30 stopinj. Zelo prav pa vam bo prišel tudi, če bo vaš malček eden tistih firbčkov, ki okoli 3. meseca ne želijo več ždeti v košari, ker ne vidijo ven.

ŠPORTNI DEL
 
Športni del bo otrok najverjetneje uporabljal najdlje. Priporočam vam takega, ki ga lahko obrnete v obe smeri, k vam ali stran od vas. Ima naj velik senčnik z zračniki, kakšen dodaten senčnik (dežnik) pa tudi ne bi škodil. Varnostni pasovi in mehko varnostno prečno varovalo sta obveza že skoraj pri vsakem vozičku. Držalo za noge pa naj bo prilagodljivo in sicer tako, da ga je moč imeti dvignjenega za obdobje, ko otroku še ne visijo noge z vozička in spuščenega za kasneje, ko je otrok večji. Pomembno pri športnem delu je, da je naslonjalo mogoče nastaviti večstopenjsko. Ima naj vsaj 3 naklone in sicer ležečega, polsedečega in sedečega. Za zimske dni pa naj športni del vsebuje tudi zimsko pregrinjalo za noge, ki bo vašega malčka grelo, ko bo sedel pri miru.

OSTALO

V kolikor poleg vozička dobite še previjalno torbo z nepremočljivo podlogo za previjanje je to dodaten plus pri nakupu. Vsekakor pa je pomembno, da poleg vozička dobite ali dodatno kupite še dežno prevleko za voziček in pa pregrinjalo za mrčes, za večerne sprehode kje ob vodi. Ne priporočam vam, da kupujete voziček črne barve, saj se poleti notranjost precej segreje. Če pa boste kupili presvetlega, pa se na njem pozna vsak madež. Priporočam vam, da kupite voziček nevtralne barve, ki ga boste lahko uporabili še za naslednje otroke. V kolikor pa le teh ne boste imeli, pa boste voziček nevtralne barve tudi lažje prodali.
 
 
Je dobiti voziček, ki bi vseboval vse to, misija nemogoče? Zagotovo boste morali v iskanje pravega res vložiti nekaj dodatnega časa in kak evro več, vendar je to zagotovo bolje, kot pa kupiti pomanjkljiv voziček, s katerim boste mogli (pre)živeti precej dni, tednov, mesecev in morda celo let. Ne pozabite pa, da najdražji voziček ni vedno res najboljši. Vedno se prej prepričajte o lastnostih vozička in ga preizkusite, preden se odločite za nakup.
 
Kategorije: 
Moj dojenček

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.