Ko dojenček grize bradavice - 1. del

Iskalnik

Ko dojenček grize bradavice - 1. del

Naša punčka iz dojenčice počasi odrašča v malčico in prvi znak, da je temu res tako so zobki. Pred nekaj tedni je na plano pokukal prvi, nato drugi in tretji. Veselje ob tem pa je kmalu zamenjala skrb, vsaj pri meni. Moja malčica me je pogosto začela pred ali po dojenju gristi v bradavice. Pred dojenjem mislim takrat, ko bradavico dobi v usta, pa jo ne posesa še, po dojenju pa takrat, ko že neha piti, a se še malo crklja. Tiste mamice, ki ste imele podobno izkušnjo mi boste prav gotovo pritrdile, da je zob dojenčka na že tako občutljivi bradavici, nekaj najbolj bolečega, kar nas lahko doleti. Pa sem vseeno stiskala zobe in ji vztrajno in mirno prigovarjala, da gristi ni lepo in da mamico to zelo boli. Pa sem se sama sebi zdela trapasta, da ji to razlagam, saj me je po nekaj sekundah strmenja v oči prav pošteno še enkrat ugriznila, ko sem bradavico približala njenim ustom. Zanimivo je bilo to, da me je grizla bolj ali manj le v eno bradavico. Za tiste, ki ne veste, običajno nam mleko iz ene dojke teče bolj, kot iz druge. Na začetku, ko malčica še ni imela zob, me je tu in tam ugriznila v bradavico dojke, kjer je mleko iztekalo bolj počasi. Tokrat pa me je grizla v tisto, iz katere je mleko kar brizgalo, tako da razlog za njeno grizenje zagotovo ni bilo pomanjkanje mleka. Vse skupaj je po nekaj dneh prišlo tako daleč, da sem na bradavici imela že prav luknjice tam kjer je svoj oster zobek zapičila. Verjetno mi ni treba razlagati kako zelo me je bolelo. Bolelo me je že, ko sem hodila in se je bradavica drgnila ob blago nedrčka, ko pa je mala začela sesati pa je bilo tako kot bi mi nekdo živo rano vlekel narazen. Ker vem kako pomembno je dojenje za otroka mi niti na misel ni padlo, da bi prenehala z dojenjem, zato sem pač stiskala zobe vsakič ko se je dojenčica dojila na razboleli dojki. Ob tem sem se kremžila in zvijala in malo da ne kričala, tudi ko sem dojila v javnosti. Moj predragi mož, ki je bil velikokrat prisoten, pa mi je kot (ne)strokovnjak za dojenje medtem čisto pokroviteljsko govoril, da naj ne delam takih spak, da si ne bo kdo kaj mislil. Še dobro da me je takrat čisto preveč bolelo, da bi sploh prišla do sape, kajti v nasprotnem primeru bi ga nahrulila kolikor je dolg in širok. Na srečo me je malo bolj razumel, ko sem mu bolečino pojasnila s primerjavo bolečine pri njegovih občutljivih delih. Očitno se je v to vlogo znal vživeti, saj je potem sam začel brskati po internetu za možnimi rešitvami. Na srečo sva potem s skupnimi močmi problem z grizenjem uspela rešiti in hitro ter učinkovito pozdraviti bradavice.

Na spletnih straneh svetovalnic za dojenje je moč prebrati, da otrok, ki je pravilno pristavljen ne more ugrizniti bradavice. Ob tem sem se malo popraskala po glavi in razmislila kaj delam narobe. Iz kupa starega papirja sem nato izvlekla brošuro o dojenju, ki sem jo dobila v porodnišnici. Poiskala sem poglavje kako pravilno pristavljati otroka in notri piše takole: »Bradavico približajte otrokovim ustom in se rahlo dotaknite otrokove zgornje ustnice. Otrok bo ob tem na široko odprl usta in nato ga pritisnite k dojki tako, da z usti objame celoten kolobar bradavice.« Jaz sem svoji malčici bradavico vedno ponudila pred usta, da jo je prijela sama. S tem sem ji očitno dala možnost da lahko bradavico zagrabi tudi z zobmi. Če pa dojenčku bradavico potisneš globoko v usta, pa le ta nima možnosti da bi bradavico ugriznil, saj bi ob tem moral ugrizniti tudi sebe v jezik, ki je pri dojenju nameščen med njegovimi zobmi in prislonjen na bradavico.

Z zgoraj omenjeno potezo sem uspela rešiti težavo z grizenjem in tako malčici onemogočila vsakršno eksperimentiranje z mojo bradavico. Razmišljati pa sem začela o razlogih, zakaj ji je sploh padlo na pamet, da grize bradavico. Več o mojem razmišljanju si lahko preberete prihodnjič.
Kategorije: 
Moj dojenček

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.