Ko dojenček grize bradavice - 2. del

Iskalnik

Ko dojenček grize bradavice - 2. del

V prejšnjem delu članka sem govorila o tem, kako je moja pikica med dojenjem grizla moje bradavice. Prvi del članka si lahko preberete tukaj. V tem članku pa bom nekaj več besed namenila o razlogih za grizenje in pa kako rešiti težavo.

Ko sem spet pobrskala po spletu, sem ugotovila, da je možnih vzrokov, da otrok grize bradavice, več. Otrok lahko želi materino pozornost, če le ta ni usmerjena vanj med dojenjem, z grizenjem lahko uveljavlja svojo (neje)voljo, ali pa mu je všeč reakcija mame, ko le ta skoči ob vgrizu. Jaz pa sem še malo pobrskala po svojem spominu in ugotovila, da se je vse skupaj začelo potem ko sem začela z uvajanjem goste hrane. Samo uvajanje goste hrane ne bi smelo povzročiti take reakcije pri otroku, jaz pa sem naredila eno čisto komercialno napako. Kupila sem namreč silikonsko žličko za uvajanje goste hrane za dojenčke od 4. do 6. meseca. Žlička je sicer super, ker otroka ne zaboli ko vanjo zagrize in ga ne zaboli, ko mu hrano rineš v usta med dlesni. Ni pa tako super, ko otrok ugotovi, da je prav zabavno gristi žlico med hranjenjem. Ob tem se v njegovih možganih ustvari neka (ne)logična povezava med hranjenjem in grizenjem tistega »tujka«, ki hrano daje v njegova usta. Ob tej ugotovitvi sem silikonsko žličko nemudoma zamenjala za trdo, plastično. Malčica še vedno tu in tam ugrizne vanjo, le da je tokrat občutek čisto drugačen, manj prijeten zanjo in ji žlico lahko kljub temu izpulim iz ust. S tem se v njenih možganih ustvari sporočilo, da se grize hrano in ne tistega, ki hrano daje.

Otrok lahko želi materino pozornost, če le ta ni usmerjena vanj med dojenjem, z grizenjem lahko uveljavlja svojo (neje)voljo, ali pa mu je všeč reakcija mame, ko le ta skoči ob vgrizu.


Po vseh teh kodranjih možgančkov in iskanjem vzrokov, sem morala najti še rešitev za mojo razbolelo bradavico. Le to bi sicer lahko pozdravila v nekaj dneh, če se mala na njej ne bi dojila. S tem pa bi tvegala, da se laktacija v dojki močno zmanjša (če ne celo preneha), pa še dojenčica ne bi dobila toliko mleka, kot ga potrebuje. Za vse tiste, ki ne veste, v dojkah nastaja natanko toliko mleka, kot ga otrok potrebuje (spije). In če bi na eni dojki prenehala začasno dojiti, to pomeni da malčico prikrajšam za polovico njenih dnevnih potreb po materinem mleku. Poleg tega tvegam, da se bo s tem, ko se bo na drugi dojki več dojila, v tisti dojki začelo tvoriti več (dvojno) mleka in bi imela kasneje ko bi lahko dojila spet na obeh, težavo pri vzpostavitvi enakomerne laktacije v obeh dojkah. Posledično bi lahko prišlo tudi do razlike v velikosti dojk. Ker tega pač nisem hotela, sem se že sprijaznila s stiskanjem zob med dojenjem na prizadeti dojki. Ker pa stiskanje zob samo po sebi bolečine ne bo ne odpravilo in ne omililo sem se ravnala po stari kmečki logiki. Vsaka rana se bolj in hitreje celi na zraku, zato sem iz sebe vrgla nedrček in majico ter »topless« maširala po stanovanju. Ob tem ni odveč omeniti, da je potrebna dobra mera previdnosti, da potem ne greste ven obešati perila ali zalivati rož, saj bi to morda lahko imelo kakšne posledice pri sosedih ali mimoidočih, razen če živite kje na samem. Tudi kuhanje, posebno kako cvrenje na olju ni ravno priporočljivo, če si ne nataknete vsaj predpasnika. Mož pa se najverjetneje ne bo kaj dosti pritoževal če boste za spremembo zgoraj brez. Medtem, ko se bradavice lepo zračijo, je priporočljivo da se celjenje morebitnih ran spodbudi tudi s kakim naravnim mazilom. Kar nekaj se jih dobi na trgu, vendar bodite previdne in se prej prepričajte, da je mazilo res naravno. Konec koncev ne pozabite, da bo vaš dojenček kasneje, ko bo sesal na tej bradavici, to tudi dobil v usta in pojedel. Jaz pa se lahko svojemu genialnemu možu zahvalim za še bolj genialno, naravno in učinkovito zdravilo.
 
 
To je aloje vera. Rastlinica, ki zgleda kot zvezdnat kaktus je rešitev za moje boleče in ranjene bradavice. Priznam, nisem tip ženske, ki se ukvarja z rožami. Pri nas za rože skrbi mož, v nasprotnem primeru se posušijo ali pa zgnijejo. Mož je aloje vero v lončku pred leti dobil v dar, pa moram priznati, da ni Bog ve kaj od rože, čeprav jo je ves čas tako vestno zalival in razkazoval na najbolj sončnem oknu. Tokrat pa moram priznati, da mi je rešila bradavice in mi prihranila kar nekaj stiskanja zob. Moj zlati mož je čudežno rastlinico odtrgal in mi malo njene sluzaste tekočine nanesel na bradavico in čudežno sem ugotovila, da že naslednji podoj ni bil več tako boleč kot prejšnji. Po dnevu mazanja z aloje vero in paradiranju zgoraj brez, je moja bradavica spet kot nova.

Priporočljivo je, da se celjenje morebitnih ran spodbudi s kakim naravnim mazilom. Kar nekaj se jih dobi na trgu, vendar bodite previdne in se prej prepričajte, da je mazilo res naravno. Konec koncev ne pozabite, da bo vaš dojenček kasneje, ko bo sesal na tej bradavici, to tudi dobil v usta in pojedel.


In kaj drage moje mamice je sporočilo te moje prigode? Splača se malo potrpeti tudi ko boli, če vemo da je to v korist naših otrok. Kljub vsemu pa je potrebno za bolečino najti vzrok (z zdravo kmečko logiko), ga odpraviti (z zdravo kmečko logiko), trpljenje pa si je treba olajšati (z zdravo kmečko logiko).
Kategorije: 
Moj dojenček

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.