Namaz iz čičerike (Humus)

Iskalnik

Namaz iz čičerike (Humus)

Nekega pozno poletnega dne, ko nisem imela prav veliko idej kaj skuhati za kosilo, niti se mi ni dalo preveč komplicirati, sem naletela na zavojček čičerike v shrambi in nastalo je tole poletno kosilo.

HUMUS – namaz iz čičerike

Čičeriko operemo in namočimo čez noč, naslednji dan pa jo kuhamo približno uro in pol na zmerni temperaturi. Čičerika je kuhana, ko je dovolj mehka da jo lahko pregriznemo. Nato jo odcedimo, a nekaj vode v kateri se je kuhala prihranimo. Odcejeno čičeriko stresemo nazaj v lonec in ga pokrijemo,  da čičerika ne izgublja vlage, ter počakamo da se čičerika ohladi.

Za namaz potrebujemo:
400g kuhane čičerike
2 pesti sezama
2 stroka česna
3 žlice limoninega soka
1 avokado
3 žlice sezamovega olja ( namesto tega lahko uporabimo tudi olivno)
100ml vode v kateri smo kuhali čičeriko
cca. 150ml tekočega jogurta
sol in poper po okusu

Čičeriko stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo limonin sok, česen, olje, vodo in avokado, ter grobo zmešamo. Sezam na hitro popražimo na ponvi, brez olja da rahlo porjavi in ga polovico stresemo v zmes, dodamo sol in poper po okusu in ponovno zmešamo. Vmes dolivamo jogurt, da dobimo gladek namaz. Na koncu v namaz vmešamo še preostanek praženega sezama in naš humus z avokadom je gotov. Postrežemo ga lahko s kruhom, prepečencem ali pa koruznimi ploščicami, kot sem to storila jaz.
 

Za tiste, ki imate radi bolj ostre okuse, lahko v humus vmešate še na majne kocke narezan česen ali čebulo, zraven pa se prileže tudi sir.
 

Če vam je ostalo kaj kuhane čičerike, pa je nikar ne zavrzite. Porabite jo lahko v sveži poletni solati za katero potrebujete:
2 večja paradižnika
1 večja paprika
1 čebula
preostanek kuhane čičerike
solatno olje, kis in sol po okusu
 

Paradižnik, papriko in čebulo narežite na srednje velike kocke, dodajte kuhano čičeriko, začinite z oljem, kisom in soljo, ter vse skupaj premešajte.

DOBER TEK.
 
Kategorije: 
Recepti

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.