Plodnost in spolnost v luči naravne metode

Iskalnik

Plodnost in spolnost v luči naravne metode

V članku z naslovom Vse kar morate vedeti o svojem ciklusu, ste lahko prebrali, kako je »sestavljen« ženski mesečni ciklus. Tokrat pa bom navedla nekaj dejstev o ženski plodnosti in ugotavljanju nosečnosti, brez da bo potrebovale test.

Do zanositve NE vodi vsak spolni odnos. Do oploditve pride, če se srečata jajčece in semenčice, kar pa je dejansko mogoče le nekaj dni v ženskem ciklusu, ki jih imenujemo »plodni dnevi«. Pri moških v modih neprestano nastajajo nova semenčica, zato so moški plodni praktično ves čas. Pri ženskah pa se jajčece iz jajčnika sprosti le enkrat v ciklusu in to imenujemo ovulacija. Jajčece je sposobno oploditve le 12 do 18 ur po ovulaciji (ja pravilno ste prebrale UR in ne dni!!!) Če se v teh nekaj urah jajčece in semenčica ne srečata, jajčece odmre in oploditev bo mogoča šele v naslednjem ciklusu.

Vendar pozor!!! Ženska lahko zanosi tudi s spolnim odnosom nekaj dni pred ovulacijo! To je mogoče zato, ker v nekaj dneh pred ovulacijo, spremembe v ženskem telesu, semenčicam omogočajo, da v njenem telesu preživijo več dni in čakajo na zrelo jajčece.
 
 
Glavni krivec, da semenčice pridejo skozi maternični vrat v maternično votlino, kjer čakajo na zrelo jajčece, je sluz materničnega vratu. Kot ste lahko prebrali že v članku Vse kar morate vedeti o svojem ciklusu, je sluz materničnega vratu v neplodnih dneh gosta, motna in kot zamašek zapira maternični vrat ali pa je celo ni. V teh dneh, ko je maternični vrat zaprt, semenčica ne morejo skozi in do oploditve ne more priti. V tem primeru semenčeca ostanejo v nožnici, kjer zaradi kislega okolja, ki jim ne odgovarja, hitro odmrejo.

Nekaj dni pred ovulacijo hormon ESTROGEN povzroči, da sluz materničnega vratu postaja bolj tekoča in maternični vrat postane prosto prehoden. Semenčice imajo v tem obdobju idealne pogoje, da prodrejo skozi maternični vrat. Ne samo, da je maternični vrat v teh dneh prehoden, gladka, spolzka sluz jim omogoča, da brez posebnega truda, kar zdrsnejo skozi. Ko so semenčice enkrat v materničnem vratu, tam lahko preživijo DO 5 DNI in čakajo na ovulacijo. To je tudi razlog, da je oploditev dejansko možna tudi s spolnim odnosom več dni pred nastopom ovulacije.

Ko so semenčice enkrat v materničnem vratu, tam lahko preživijo DO 5 DNI in čakajo na ovulacijo.

Vendar POZOR! V članku so navedene le osnove opazovanja pri naravni simpto-termalni metodi. Če želite, da bo vaše spremljanje plodnosti pravilno, se morate naučiti natančno opazovati vse simptome, kar pa je brez tečaja težko izvedljivo. Ker simpto-termalna metoda ni primerna za vse ženske, predvsem tiste z neobičajnimi ciklusi, se v Sloveniji izvajajo tečaji metode opazovanja sluzi FertilityCare, ki je primerna za vse ženske in je najbolj zanesljiva naravna metoda, saj je bilo zanjo izvedenih neprimerno več raziskav, kot za katerokoli drugo naravno metodo. Sama se tečaja FertilityCare še nisem udeležila, saj mi znanje iz tečaja simpto-termalne metode za sedaj zadošča.
 
UGOTOVITEV NOSEČNOSTI
 
Do oploditve pride v zunanji tretjini jajcevoda, oplojena jajčna celica nato potuje proti maternici, kjer se približno 6 dni po oploditvi ugnezdi v sluznico. Temu običajno rečemo nosečnost.
 
 
Po oploditvi rumeno telesce, ki bi v sicer normalnem ciklusu zakrnelo po 12 do 16. dneh, raste naprej in v večjih količinah izloča progesteron. Ta hormon poskrbi, da se maternična sluznica ne odlušči, ampak se še naprej bogati s hranljivimi snovmi.

Prvi znaki, po katerih lahko sklepamo, da je prišlo do nosečnosti, so:
  • izostanek krvavitve (menstruacije ni v dneh, ko jo pričakujemo),
  • spremembe v dojkah in
  • zvišana temperatura (faza po ovulaciji) traja dlje kot 18 dni.
Če želite zanositi pomnite:
Največja možnost zanositve je v dneh, ko imate najbolj kvalitetno sluz (moker občutek v nožnici, vlecljiva, prozorna sluz, občutek kot da vam je odteklo nekaj vode) vključno s 1. dnem povišane temperature. Poleg tega bodite pozorni še na ostale spremembe:
  • če si znate opazovati maternični vrat, je le ta v najbolj plodnem obdobju, visoko stoječ, mehak in odprt;
  • če imate bolečino v spodnjem delu trebuha v dneh ko pričakujete ovulacijo, je to lahko znak nastopa ovulacije;
  • ovulacijska krvavitev se sicer ne pojavlja pri vseh ženskah, tiste, ki pa vam je to znano, pa lahko tako natančno veste kdaj ste plodne.
 
KAKO IZRAČUNAM TERMIN PORODA?
 
Če ste si temperaturo opazovale, boste na podlagi temperaturne spremembe lahko natančno izračunale rok poroda (natančneje kot če vemo le datum zadnje menstruacije, po katerem rok določajo ginekologi).
 
 
Med prvo zvišano temperaturo v ciklusu in izračunanim rokom poroda mine 266 dni.
Rok poroda izračunamo tako, da od datuma prve zvišane temperature odštejemo 7 dni, od tega datuma odštejemo še 3 mesece in prištejemo 1 leto.
 

Vsa dejstva navedena v članku so povzeta po skripti Tečaj naravnega načrtovanja družine po simpto-termalni metodi Sensiplan (Iskreni.net), ter  delovnem zvezku SensiPlan z naslovom Naravno in zanesljivo (Naravno načrtovanje družine, s primeri ciklov od pubertete do mene)
 
Če vas zanima kaj so prednosti in slabosti naravnih metod uravnavanja rojstev, ne zamudite naslednjega dela članka s tem naslovom.
 

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.