Slivovi cmoki iz pšeničnega zdroba

Iskalnik

Slivovi cmoki iz pšeničnega zdroba

Pred kratkim smo v dar dobili precej sliv, ki pa jih nismo uspeli pojesti tako hitro, kakor hitro so le te začele gniti in plesneti. Ko sem razmišljala kaj bi iz njih lahko naredila, so mi takoj na misel prišli okusni slivovi cmoki, ki jih naredi moja mama. Težava je nastala le pri tem, da naša mama cmoke dela iz krompirja in moke, jaz pa krompirja nisem imela ravno na pretek. Na pretek pa sem imela pšeničnega zdroba, ki se mu je počasi tudi že iztekal rok uporabe in ideja je bila tu.

Za cca 30 slivovih cmokov iz pšeničnega zdroba potrebujemo:
400g pšeničnega zdroba
300g moke (jaz zmešam 200 g polbele, 50 g bele in 50 g ostre moke)
1 liter vode
100 ml olja
žlička soli
2 jajci
30 sliv
5 žlic krušnih drobtin
1 žlica masla

Slive najprej operemo, obrišemo s suho krpo in jih razkoščičimo (ali pa tudi ne). Zavremo liter slane vode in vanjo vkuhamo pšenični zdrob, dodamo olje in pustimo da se ohladi. Nato dodamo jajci in moko ter vse skupaj zgnetemo v testo. Ko je testo pripravljeno trgamo za pest velike koščke, ki jih sploščimo z dlanmi, na sredino damo slivo in oblikujemo kroglice.
 

Kroglice najbolje da odlagamo na rahlo pomokano površino (najbolje velik pladenj) tako da se ne sprimejo med seboj. Vse skupaj nato damo v hladilnik za nekaj minut, da postanejo bolj kompaktni.

V večjem loncu nato zavremo rahlo slano vodo in cmoke previdno polagamo vanjo, ter kuhamo 15 minut oz. toliko časa da priplavajo na površje.
Cmoke lahko ponudimo z drobtinami, ki smo jih prej prepražili na maslu.

NASVET 1: Če so vam cmoki z drobtinami presuhi, lahko v kozici ali mikrovalovni pečici segrejete nekaj slivove marmelade, v njo pomočite cmoke in jih šele nato povaljate v drobtinah. Temu se ne bodo mogli upreti niti največji kritiki.

NASVET 2: Cmoke lahko zmrznete in jih uporabite tudi kasneje. Še najbolje bi bilo če jih narejene (ne kuhane) v zamrzovalnik spravite kar na pladnju, da se ne sprimejo. Če te opcije nimate, jih previdno postavite v vrečko, tako da se čim manj dotikajo med seboj in jih postavite na ravno podlago v zamrzovalnik. Čez nekaj ur, ko so zamrznjeni, pa jih lahko tudi pretresete v večjo vrečo, ki bo zavzela čim manj prostora v vašem zamrzovalniku.

PA DOBER TEK SLADOKUSCI.
Kategorije: 
Recepti

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.