Vse kar morate vedeti o svojem ciklusu

Iskalnik

Vse kar morate vedeti o svojem ciklusu

Ko sem kot najstnica dobila svojo prvo menstruacijo o svojem »ženskem« ciklusu nisem vedela popolnoma nič, razen tega, da naj bi 1x mesečno nekaj dni nekoliko krvavela iz nožnice. Da to še zdaleč ni vse, kar bi morala vedeti o svojem ciklusu, sem izvedela leta kasneje, ko sem se udeležila tečaja naravnega načrtovanja družine.

Vsaka 2. ženska, ki bi jo vprašala, koliko misli, da traja normalen ženski cikel, bi na prvo žogo verjetno izjavila da 28 dni. V resnici je redni 28 dnevni ciklus izjemno redek pri ženskah, saj ga ima le okoli 10% žensk. Večina žensk ima cikel dolg med 23 in 35 dni. Dolžina ciklusov tudi ni vedno enaka, le ta iz meseca v mesec  običajno niha za nekaj dni.

Ženski cikel lahko v grobem razdelimo na 3 dele in sicer obdobje pred, med in po ovulaciji.
 
OBDOBJE PRED OVULACIJO
 
Začetek ciklusa štejemo od prvega dne krvavitve. V začetku ženskega ciklusa bo začelo zoreti več jajčnih foliklov, razvil pa se bo samo eden, iz katerega se bo sprostilo jajčece. V steni rastočega mehurčka se tvori hormon ESTROGEN. Bolj kot se mehurček veča, več je estrogena in bližje smo ovulaciji.

Hormon ESTROGEN je znan kot tisti hormon, ki »povzroča«, da je ženska plodna oz. da do ovulacije sploh pride. Ta hormon povzroči, da maternična sluznica, ki se je z menstruacijo izločila, začne ponovno rasti. Prav tako povzroča nastanek sluzi materničnega vratu, ki bolj ko se bližamo ovulaciji, bolj postaja tekoča. Taka sluz naznanja, da se v jajčniku pripravlja nova ovulacija, ženska pa jo lahko vidi, zazna in občuti pri vhodu v nožnico, kamor se izteka. Tej sluzi včasih pogovorno rečemo kar »beli tok«.
 
 
OVULACIJA
 
Ovulacija je obdobje, ko se pri ženski iz jajčnika sprosti jajčece. Jajčece je sposobno oploditve le 12 do 18 ur po ovulaciji (ja UR in ne dni). Če se v tem času ne sreča s semenčico, odmre in oploditev v tem ciklusu ni več mogoča.
 
OBDOBJE PO OVULACIJI
 
Po ovulaciji se izpraznjen jajčni folikel pretvori v žlezo imenovano rumeno telesce. Ta poleg estrogena tvori tudi hormon PROGESTERON.

Hormon PROGESTERON, včasih znan tudi kot »odganjalec« plodnosti, maternično sluznico pripravlja na morebitno ugnezditev oplojenega jajčeca. Pod njegovim vplivom sluz materničnega vratu zopet postane gosta, motna, čedalje manj jo je in le ta zapre maternični vrat, kot nekakšen zamašek. Tako sluz ženska opazi čedalje redkeje, dokler povsem ne izgine. Hormon PROGESTERON povzroči, da se telesna temperatura ženski dvigne za nekaj desetink stopinje in ostane zvišana do konca ciklusa. Faza zvišane temperature torej naznanja, da je konec plodnega obdobja in do konca cikla ne more več priti do ovulacije.

Če do oploditve ne pride, 12 do 16 dni po ovulaciji rumeno telesce odmre, tvorba hormonov pa se zmanjša, zato tudi temperatura ponovno pade. Zadebeljena maternična sluznica pa se pri menstruaciji odlušči in izloči. In tako se cikel ponovi.
 
 
POSEBNI CIKLUSI
 
Posebne oblike ciklusov, ki so omenjeni v nadaljevanju, se pogosteje pojavljajo v obdobjih hormonskega nihanja, občasno pa lahko nastopijo tud pri zdravih, normalno plodnih ženskah.
 
DOLG CIKLUS
 
Na dolžino ciklusa in njegova nihanja vpliva predvsem prva faza ciklusa, pred ovulacijo, ko jajčni mehurček zori. Ta faza je v dolgih ciklusih običajno daljša in tako ovulacija nastopi kasneje, kot bi jo sicer pričakovali. Takšni ciklusi se pogosto pojavljajo pri ženskah, ki so prenehale jemati kontracepcijske tabletke, v stresnih situacijah, v meni, puberteti in v času dojenja.
 
CIKLUS S KRAJŠO FAZO PO OVULACIJI
 
Obdobje po ovulaciji (faza rumenega telesca), ko se zviša temperatura, običajno traja 10 do 16 dni. Torej od prve zvišane temperature do naslednje krvavitve mine 10 do 16 dni. Če je ta čas krajši od 10 dni, govorimo o ciklusu s skrajšano fazo rumenega telesca. V takšnih ciklusih je verjetnost zanositve precej zmanjšana, ker je faza rumenega telesca prekratka, da bi se oplojeno jajčece lahko ugnezdilo v maternično sluznico. Takšni ciklusi se pogosteje pojavljajo pri mladih dekletih, ki so menstruacijo šele dobile, pri ženskah v meni, po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk, po porodu in v času dojenja.
 
MONOFAZNI CIKEL
 
Monofazni cikel je tisti, pri katerem do ovulacije sploh ne pride. V tem primeru se tudi telesna temperatura ženski ne zviša. Takšni ciklusi se pogosteje pojavljajo pri mladih dekletih, ki so menstruacijo šele dobile, pri ženskah v meni, po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk, po porodu in v času dojenja.

Vsa dejstva navedena v članku so povzeta po skripti Tečaj naravnega načrtovanja družine po simpto-termalni metodi Sensiplan (Iskreni.net), ter  delovnem zvezku SensiPlan z naslovom Naravno in zanesljivo (Naravno načrtovanje družine, s primeri ciklov od pubertete do mene).

Če vas zanima, kako veste kdaj ste plodne in kako ugotovite nosečnost brez testa, všečkajte našo stran na Facebooku in ne zamudite članka z naslovom PLODNOST IN NOSEČNOST V LUČI NARAVNE METODE.

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.