Kako dojenčku očistiti nos

Iskalnik

Kako dojenčku očistiti nos

Čas prehladov in zamašenih noskov je že v polnem razcvetu in žrtve le teh so pogosto naši najmljajši. Medtem, ko si nekoliko starejši otroci pri zamašenem nosu lahko pomagajo tudi sami, pa so dojenčki prepuščeni staršem. Vendar pa tudi starši velikokrat ne vemo kako pomagati ubogemu škratku, ki hrope, hrka in se že na pol duši s smrkljem. Upam, da vam bo moja izkušnja in tale članek v pomoč.
 
NOSNI ASPIRATOR
 
Otroci nekje do 2. leta starosti sami niso sposobni izpihniti nosu, zato jim moramo pri tem pomagati. Nosni aspirator je po mojem mnenju ena najbolj uporabnih naprav, ki so si jo izmislili ljudje. Obstajajo ročni, ustni in avtomatski, vsi pa delujejo na principu vakuuma. Otroku na eni strani v nos za nekaj milimetrov vstavimo nosni vstavek, na drugi strani pa z roko stiskamo balonček (kot pri napravi za merjenje pritiska), pri ročnem, z usti vlečemo zrak skozi cev, pri ustnem ali drugi del cevi priklopimo na gospodinjski sesalec.

Ročni aspiratorji navadno niso prav močni in so primerni za noske nekje do 3. meseca starosti. Tudi ustni niso prav priljubljeni, saj boste za »srkanje« gostega smrklja potrebovali kar nekaj pljučne kapacitete. Nevarno pa je tudi, da v primeru virusne okužbe pri malčku, virus »posrkate« tudi sami, saj se virusi običajno prenašajo preko kapljic, ki pa tu in tam zaidejo tudi skozi cev ustnega aspiratorja. Sama sem ga uporabljala od hčerkinega 3. meseca pa vse tja to 6., nato pa sem obupala, saj smrklja nikoli nisem mogla v celoti »posrkati«, zato smo kupili aspirator, ki se priklopi na gospodinjski sesalec. Pri takem je najbolje, da ga pred uporabo najprej preizkusite na sebi. Sesalci so si namreč po moči med seboj različni, zato je pomembno, da ga ne nastavite premočno ali prešibko. Nikar se ne bojte takih aspiratorjev! Ne bodo posesali ven možganov vaših malčkov, čeprav vam je misel na ogromen sesalec v majhnem dojenčkovem nosku, precej grozna. Tudi smrkelj se ne bo »zalimal« na cev vašega sesalca, saj je aspirator oblikovan tako, da smrkelj zadrži v posebni posodici.
 
Vir: fatoverdose.blogspot.com
 
Slabost aspiratorja za sesalec je v tem, da vam bo čiščenje vzelo kar nekaj časa, zato je priporočljivo, da ga očistite prav vsakič, ko malčku očistite nos. Smrkelj po svoji strukturi ni ravno lahek za čiščenje, posebej, če se zasuši na ozko plastiko nosnega vstavka, kamor vaši prsti niti ne sežejo. Prav tako pa je čiščenje nosu s tem aspiratorjem lahko pravi mali projekt. Malčki običajno niso ravno navdušeni nad čiščenjem nosu, ne zato, ker bi jih to bolelo, temveč zato, ker je občutek, ko jim vakuum vleče smrkelj iz nosu prav nenavaden. Poizkusite na sebi, pa boste razumeli tudi vašega malčka, ko se zvija, kriči in se na vsak način otepa vstavka, medtem, ko mu vi hočete le dobro. Pri vsem tem otepanju je potrebno paziti le, da z vstavkom ne sunete dojenčka v nosni prekat ali oko, saj ga lahko pri tem poškodujete.
 
KAKO LAHKO SAMI OČISTITE NOS DOJENČKU
 
Da ne bi potrebovali cele vojske ljudi, ki bi malega otepajočega se škratka držali, si lahko pomagate z večjo brisačo ali odejo. Nastavite si sesalec in nanj priklopite očiščen aspirator. Malčka od vratu pa do nog ovijte v brisačo ali odejo, ga položite na hrbet in mu po možnosti rahlo podložite vzglavje. Vklopite sesalec in z eno roko trdno primite otrokovo glavo, da je ne bo mogel sukati levo in desno, z drugo pa mu očistite nos z aspiratorjem.
 
FIZIOLOŠKA RAZTOPINA
 
Pred hranjenjem in spanjem malčku nos temeljito očistite še s fiziološko raztopino. V lekarni lahko kupite kup takih in drugačnih raztopin, vendar niso vse primerne za vsakodnevno uporabo. Tiste z večjo koncentracijo soli so primerne za nekajdnevno uporabo in še to ne več kot nekajkrat na dan. So pa bolj učinkovite pri bolj zamašenem nosu in otečeni sluznici. Najbolj primerna fiziološka raztopina za dojenčke in malčke je natrijev klorid do 1. g in prečiščena voda do 100 ml, pakirana v plastenke po 5 ml, ki jih enostavno odprete in dozirate direktno v nos.
 
Vir: bibaleze.si
 
Ko ste z nosnim aspiratorjem izsesali tekočo sluz iz malčkovega nosu, vanj kapnite še nekaj kapljic fiziološke raztopine. Koliko kapljic boste nakapali, je odvisno od starosti otroka, priporočljivo pa je od 3 do 8 kapljic v vsako nosnico. Počakajte nekaj sekund in nato iz nosu ponovno izsesajte sluz, ki jo je raztopila fiziološka raztopina.

OPOZORIL0:
Če je le mogoče naj ima pri doziranju fiziološke raztopine otrok nekoliko dvignjeno vzglavje, da fiziološka raztopina iz nosu ne prehaja v ušesa. V kolikor v nos kapnete več fiziološke raztopine v ležečem položaju in le ta zaide v Evstahijevo cev v ušesu, lahko iz nosu tja zanese tudi bakterije, ki povzročajo vnetje ušesa.
 
IZPIRANJE NOSU
 
Izpiranje nosu priporoča vse več otorinolaringologov in to na dnevni ravni, tudi ko je otrok zdrav. Pri izpiranju namreč globinsko očistimo nosno votlino in zgornji del žrela. Izpiranje nosu pa ni priporočljivo v prvih dneh virusne ali bakterijske okužbe dihal, saj je pri izpiranju velika verjetnost, da zanese viruse tudi v evstahijevo cev, kar lahko povzroči vnetje ušesa.

Nos je najbolje izpirati podnevi, ko se otrok zbudi in je nato še vsaj eno uro pokonci. Otroka ovijemo v brisačo in ga posadimo v naročje. Pred njega postavimo večjo posodo ali pa to storimo nad umivalnikom. V nosnico mu vstavimo cevko ali pa nosni nastavek ter iz posebne posode ali vrečke iztisnemo tekočino za izpiranje nosu. Tekočina bo tako potovala iz ene nosnice preko dihalnih poti in izstopila skozi drugo nosnico, pri tem pa bo izprala tudi odvečno sluz in nečistoče v otrokovem dihalnem sistemu. Postopek nato ponovimo tudi skozi drugo nosnico.
 
v
Vir: vitalzen.net
 
Občutek pri izpiranju, zna biti za otroka zelo neprijeten, ni pa boleč. Kljub vsemu pa je bolje malo stisniti zobe in otroku dobro izprati nos, saj bo kar nekaj časa lahko dihal brez težav, nam pa bo prihranjen čas za konstantno čiščenje nosu z aspiratorjem.

KAKO PA JE PRI NAS?
 
Pri nas se čiščenja nosu z aspiratorjem za sesalec poslužujemo vsakič, ko ima naša že skoraj enoletnica zamašen nosek ali pa ji iz noska visijo svečke smrklja. Res imamo prav vsakič borbe, ko je potrebno biti pri miru med izsesavanjem, vendar nam nekako kar uspeva. Ugotavljam pa, da ko sem sama mirna in se mi nikamor ne mudi, tudi hčerka ne opleta in tuli, ko ji čistim nos. Včasih ji dovolim, da se z delujočim aspiratorjem celo malce poigra. Posebej všeč ji je občutek vakuuma na njenih drobnih prstkih ali ličkih. Če ji dovolim, da sama malce sodeluje in pomaga držati aspirator, nosek sicer ni očiščen perfektno, je pa občutek toliko bolj perfekten, ko mi ni potrebno uporabljati »prisile«. Včasih se pač moramo preprosto zanašati na svoj občutek, pa je tudi nekaj tako zoprnega, kot je čiščenje noska, lahko zabavno.
 

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.