Kakšne pralne plenice izbrati?

Iskalnik

Kakšne pralne plenice izbrati?

Z možem sva se že v času pričakovanja dojenčka odločila, da svojemu detetu želiva nuditi čim bolj naravne in udobne pleničke. Po priporočilu prijateljev sva se odločila za pralne pleničke, vendar sva kolebala med različnimi znamkami. Na koncu sva po nekaj dnevih preučevanja vseh ponudb, le izbrala neko cenejšo tujo znamko pralnih pleničk. Zataknilo pa se nama je pri izbiri vrste pleničk. Po nekaj dnevih razmišljanja sva naročila kar tri različne pleničke istega proizvajalca in sicer, plenice iz organskega bombaža, bambusove plenice in plenice »vse v enem, ki so narejene iz mikrovlaken«. Iz izkušenj lahko torej med seboj primerjam vse tri…
 
BAMBUSOVE PLENICE
 
Bambusove plenice so na pogled videti malce temnejše, bež barve, na otip pa so bistveno mehkejše od bombažnih. Bambusove plenice so nekoliko bolj vpojne, kot ostale plenice, zato sem jih sama uporabljala predvsem ponoči, ko nisem previjala tako pogosto. Slabost teh plenic pa je, da je čas sušenja bistveno daljši od sušenja drugih plenic. Sama sem vse plenice prala skupaj, vendar so bambusove plenice potrebovale enkrat več časa za sušenje, kot ostale. Tudi v sušilnem stroju se nikoli niso posušile čisto do konca in sem jih morala vsaj za nekaj ur, sušiti še na zraku.
 
BOMBAŽNE PLENICE
 
Plenice iz organskega bombaža so od vseh plenic najbolj trpežne. Če plenice kupujete na dolgi rok in za več otrok, je bombaž primerna izbira, saj bo po mnogih pranjih še najbolj obdržal prvotno obliko. Po zagotovilih proizvajalca naj bi menda »preživele« tudi 4 otroke ali več, vendar sama za to izjavo ne dam roke v ogenj. Sama sem vse plenice uporabljala enako dolgo in približno enako pogosto, vendar moram reči, da bistvene razlike pri obrabi plenic, nisem opazila.
 
 
PLENICE IZ MIKROVLAKEN IN PLENICE »VSE V ENEM«
 
Plenice iz mikrovlaken so na otip bistveno  drugačne od bambusovih ali bombažnih. Občutek je mehak, podoben plišu, kar me je takoj pritegnilo. Velika prednost teh plenic je tudi hitro sušenje. Mikrovlakna se ekspresno hitro posušijo, mnogo hitreje kot bombažne, da o bambusovih niti ne govorim.

Sama sem kupila plenice »vse v enem«, pri katerih ne potrebuješ prekrivnih hlačk, vložki pa so iz mikrovlaken. Te plenice sem uporabljala predvsem podnevi, ko sem dojenčico previjala pogosteje. Ravno zato, pa je bilo tako zelo praktično, da mi ni bilo potrebno vsakič poleg plenic, natikati še prekrivnih hlačk. So nam pa te plenice pogosto premočile, kar se npr. pri bambusovih ali bombažnih, kjer sem uporabljala prekrivne hlačke, ni zgodilo prav pogosto.
 
KAKŠNE PLENICE TOREJ IZBRATI?
 
Kot sem omenila, sem sama izbrala mešano kolekcijo plenic, glede na svoje potrebe. Bambusove plenice so super za ponoči, »vse v enem« plenice iz mikrovlaken pa so zelo praktične predvsem za na pot. Bombažne pa se mi zdijo še nekako najbolj nevtralne in vsestranske za vsakodnevno uporabo.
Če se boste odločili za nakup zgolj ene vrste plenic, bodite pozorni na njihovo uporabnost. Pri bambusovih raje kupite kakšno plenico več, da vam jih ne zmanjka med  procesom pranja in sušenja. Plenice »vse v enem« pa po izkušnjah mnogih mamic, zelo rade premočijo, zato vsaj za ponoči raje izberite kako drugo vrsto plenice.
 
 
NA KAJ MORAM BITI POZOREN PRED NAKUPOM PRALNIH PLENIC?
 
Zavedati se morate, da je pralne plenice potrebo oprati, zato priporočam, da kupite vsaj 10 plenic več, kot jih zmore oprati vaš pralni stroj. 10 plenic bi namreč moralo zadoščati za en dan in eno noč previjanja vašega otroka, medtem, ko se ostale plenice perejo in sušijo. Torej potrebujete vsaj 20 plenic, če jih boste prali sproti. Na dan vsaj v prvih mesecih, zagotovo porabite 10 plenic, zato morate imeti enako količino na zalogi, za čas, ko se ostale plenice perejo.

Ker pokakane in polulane pralne pleničke tudi smrdijo in se v njih razvijajo bakterije, si priskrbite koš za plenice s pokrovom, ki dobro tesni in ne prepušča vonjav. Plenice naj v košu ne stojijo več kot 2 dni, ne le zaradi smradu in bakterij, temveč tudi zato, ker bo tudi najboljši stroj zažrto in zasušeno blato iz plenic težko opral. In ne le to, zaradi mokrih plenic v zaprti posodi, se lahko začne na njih razvijati plesen, ki bo ostala vidna na plenicah tudi po temeljitem pranju. Umazane plenice v košu lahko tu in tam potresete tudi z nekaj čistilne sode bikarbone, da preprečite smrad in razvoj plesni.

Kupite plenice, ki se lahko perejo vsaj na 60oC in občasno na 90oC. Le pri teh temperaturah se bakterije res uničijo. Če plenice pogosto perete na nižjih temperaturah, pri pranju uporabljajte čistilno sodo bikarbono in olje čajevca, da plenice dodatno razkužite, sicer se vam lahko kljub temu zgodi tako kot nam, ko je naša 2 meseca stara dojenčica pristala na infekcijski kliniki zaradi okužbe sečil, najverjetneje ker pleničke niso bile razkužene.
Izberite plenice, ki imajo dobro elastiko na obnožnem delu. Slovenski proizvajalec plenic Racman, celo omogoča, da njihove rabljene plenice, ki jim je elastika popustila, prinesete k njim in vam elastike zelo ugodno tudi zamenjajo.

Če se odločite za pralne plenice in jih kupite, vztrajajte pri njihovi uporabi do konca. V kolikor boste sem ter tja poizkusili tiste za enkratno uporabo, se vam kaj hitro lahko zgodi, da jih boste začeli uporabljati vse pogosteje, vse dokler ne boste ugotovili, da so te za enkratno uporabo tako preproste za uporabo in vam prihranijo toliko časa, da se vam pralnih niti iz omare ne bo več dalo vzeti, kaj šele »zmontirati« na otroka, jih prati, sušiti, pospravljati,…
 
Kategorije: 
Moj dojenček

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.