Koš za plenice - DA ali NE?

Iskalnik

Koš za plenice - DA ali NE?

Pred kratkim me je ena izmed mamic vprašala ali pri nas uporabljamo koš za plenice. Malo čudno sem jo pogledala in vprašala: »Ja, kam drugam kot v koš, pa naj bi umazane plenice dajala?«

Mamica me je malce skeptično pogledala in izrazila svojo skrb zaradi smradu in možnih bakterij, ki se v takem košu nabirajo in sproščajo v stanovanju, zato sem problematiko dobro preučila in našla nekaj rešitev za odpadne plenice.
 
KOŠA NE POTREBUJETE, ČE IMATE ZABOJNIK ZA SMETI PRED VRATI
 
Predvsem tisti, ki živite v hišah, imate lahko to prednost, da imate zabojnik za mešane odpadke, kamor sodijo tudi umazane plenice, le nekaj korakov od vhodnih vrat. Če je temu tako, koša za plenice pravzaprav res ne potrebujete, saj se lahko večkrat na dan sprehodite do koša in tja odvržete sveže previte plenice.

Ker je predvsem novorojenčke in manjše dojenčke potrebno pogosteje previjati, si lahko vsaj v prvih mesecih omislite manjši košek ali večjo posodo, kamor umazane pleničke odlagate in jih odnesete, ko se jih nekaj že nabere ali ko le te malce zasmrdijo. Verjemite, da se vam čisto vsakič, res ne bo dalo hoditi ven in nazaj noter, se oblačiti in slačiti, ipd. zaradi ene polulane pleničke.
 
KOŠ IMATE LAHKO NAMESTO V STANOVANJU TUDI ZUNAJ
 
Če živite v stanovanju, kjer vam pot do zabojnika za mešane odpadke ni ravno pri roki, je koš pred vrati ali na balkonu lahko dobra rešitev, če ga iz kakršnega koli razloga ne morete ali ne želite imeti v stanovanju. Ko otroku odstranite umazano plenico, le to odložite v za to namenjeno manjšo posodo na previjalni mizi. Ko pa je otrok previt, oblečen in zadovoljen, pa ga položite na varno in plenico skupaj s posodo odnesite ven, kjer imate koš in plenico zavrzite.

Slabost take ureditve je mraz pozimi in vročina poleti. Pozimi je namreč nevarno, da se boste ob pogostem sprehajanju ven in noter, prehladili, razen če ne boste vsakič oblekli jakne in si nadeli kapo. Poleti, pa vročina ni ravno prijatelj kakcev in lulanja in vam zna pred vrati kaj hitro vse skupaj še »zavreti« in če nimate res dobro zatesnjenega koša tudi zelo smrdeti.
 
ČE IMATE KOŠ V STANOVANJU, NAJ IMA LE TA POKROV, KI DOBRO TESNI
 
Verjemite mi, da pokakana plenica že sama po sebi lahko grozno smrdi, ko pa se vse skupaj še nekaj časa »kuha« v zaprti posodi pa vse skupaj presega meje humanega. Prav zato je pomembno, da uporabljate koš s pokrovom, pokrov pa naj ne bo le »navidezen« ali le lepotne narave, temveč naj se koš res dobro zapre, da vonjave ne bodo nenadzorovano uhajale iz njega.
 
 
NAMESTO KOŠA LE VREČKE ZA SMETI
 
Koša za smeti res ne potrebujete, če boste umazane pleničke v komunalne odpadke odnašali na dnevni ravni. V tem primeru vam lahko zadostujejo tudi manjše vrečke za smeti. V drogerijah lahko kupite tudi dišeče, ki vonj po postanem urinu in blatu malce zakrijejo, potem, ko jo ponovno odpirate.  Vrečko potem, ko ste vanjo vrgli umazano pleničko, dobro zavežite in shranite izven dosega otrok ali domačih živali. Ko imate novo umazano pleničko pa vrečko odvežite, vanjo vrzite pleničko in čim prej zopet zavežite nazaj. Vrečk ne shranjujte v stanovanju več kot 24 ur.
 
V KOŠ NAMESTITE VREČO ZA SMETI IN JO POTRESITE S ČISTILO SODO BIKARBONO
 
Nikar ne mečite umazanih plenic le v koš, saj bo le ta hitro postal pravo leglo bakterij, smradu in umazanije, ki je ne boste tako zlahka zdrgnili stran. Poleg tega ni ravno prijetno, pa tudi ne preveč higienično drgnjenje umazanega koša dnevno, tedensko ali celo mesečno.

V koš namestite večjo plastično vrečo za smeti. Potem, ko ste vrečo namestili v koš, jo po dnu malce potresite s čistilno sodo bikarbono. Če je vaš koš večji, ne bo škodilo, če vsake toliko, medtem, ko koš pridno polnite z umazanimi plenicami, ponovno malce potresete s sodo bikarbono po plenicah. Soda bikarbona je namreč znana po svojem antimikrobnem delovanju, hkrati pa je zelo uspešna v boju proti neprijetnim vonjavam. In veste kaj? Preverjeno deluje!
 
KAJ PA OSTALE ALTERNATIVE?
 
Na trgu obstaja še kar nekaj »rešitev« za umazane plenice vse od kaset za plenice pa vse tja do pralnih plenic, ki jih ne zavržemo, ampak operemo. Sama sem mnenja, da si vsak poišče rešitev po svoji meri, zmožnostih in željah. Sama sem mnenja, da se je potrebno umazanih plenic čim manj dotikati, jih prenašati ali premetavati, roke pa si je potrebno nato vedno dobro umiti. Konec koncev tudi školjko potem, ko sami opravimo potrebo, za sabo čim hitreje počistimo, roke pa si za sabo vedno dobro umijemo, mar ne?!?
 

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.