Popolnoma naraven pralni prašek lahko izdelamo sami doma

Iskalnik

Popolnoma naraven pralni prašek lahko izdelamo sami doma

Končno je tu sezona sušenja perila na prostem in naš sušilni stroj, ki nam je dobro služil v hladnih in vlažnih dneh, si končno lahko malo odpočije. Ker pa poleg »naravnega« sušenja perila stremim tudi k bolj naravnemu življenju, sem končno naredila korak naprej in naredila svoj prvi domač pralni prašek.

Pri nas doma smo vsi bolj ali manj občutljivi na agresivna čistilna sredstva, zato z možem že od nekdaj uporabljava čistila, ki vsebujejo čim bolj naravne sestavine. Do sedaj sem za pranje perila sicer uporabljala običajen, tekoč in navaden pralni prašek, vendar v minimalnih količinah v kombinaciji s sodo bikarbono in alkoholnim kisom. Tokrat pa sem se odločila, da prašek izdelam kar sama in ga tudi preizkusim.

Na spletu sem iz različnih virov in receptov, ki so že na voljo, po svoji preprosti logiki sestavila svoj recept tako za običajen, kot za tekoč pralni prašek.
 
SODA BIKARBONA
 
Preden se lotite izdelave tako enega kot drugega praška pa je potrebno nekaj besed nameniti sodi bikarboni. Soda bikarbona, ki jo lahko kupimo v katerikoli malo bolje založeni trgovini, ni enaka pralni sodi bikarboni. Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) je mehkejša in se na vročini zaradi izhlapevanja vode spremeni v grobo, pralno sodo bikarbono (natrijev karbonat). Zato je potrebno sodo bikarbono pred izdelavo praška »speči« v pečici. Sodo bikarbono enakomerno porazdelite po pekaču in potisnite v ogreto pečico na vsaj 200 stopinj za 30 minut. Če želite čas »peke« skrajšati, povečajte temperaturo pečice. Razliko med sodo pred »peko« in po njej boste najbolj občutili, če jo podrgnete med prsti. Tista običajna soda je mehka in kepasta, pralna pa je groba in na dotik kot suha mivka.
 
 
BORAKS
 
Odveč ne bo niti, če osvežimo še nekaj znanja o boraksu. Boraks (natrijev borat) je naravni mineral, ki je podoben sodi bikarboni, vendar je od nje bistveno močnejši. Uporablja se kot belilo, dezinfekcijsko sredstvo, insekticid, fungicid in herbicid. Kot belilno sredstvo, katerega namen je tudi uporaba v pralnih serdstvih, pa postane učinkovito šele pri temperaturah višjih od 55 stopinj Celzija. Jaz za pranje perila pri temperaturah 60 stopinj ali več, uporabljan navadepralni prašek, zato je smiselno, da v le tega dodam tudi boraks. Za pranje pri nižjih temperaturah, pa uporabljam tekoč pralni prašek (gel), ki je v hladnejši vodi lažje topen, zato boraksa pri izdelavi slednjega ni smiselno uporabiti.
 
NAVADEN PRALNI PRAŠEK

Za navaden pralni prašek potrebujemo:
1 trdo naravno milo (200 – 250g) Jaz kupim kar Marsejsko milo (»Savon de Marseille«)
600 ml pralne sode bikarbone
200 – 300 g boraksa

Trdo milo na drobno naribajte, dodajte pralno sodo bikarbono, ki ste jo prej pripravili v pečici in primešajte boraks. Po želji lahko dodate tudi nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja, ki bo prašku dalo poseben vonj ali pa eterično olje po želji dodajte k prašku v stroj, ko boste prali perilo. Vse sestavine nato dobro premešajte in pretresite v posodo s pokrovom v kateri boste prašek shranjevali. Pri tem naj vas opozorim, da lahko kihate kot nori, saj se ob mešanju sestavin dvigne nekaj prahu sode in boraksa, ki lahko draži sluznico v vašem nosu. Vendar brez skrbi, nekaj robčkov prežene tudi to nadlogo.
 
 
Pri vsakem pranju dodajte 1-2 žlici praška v stroj, v prostor za mehčalec pa 1-2 žlici alkoholnega kisa in vaše perilo bo oprano naravno, ter brez kemikalij.

TEKOČ PRALNI PRAŠEK (GEL)

Za tekoč pralni prašek (gel) potrebujemo:
približno 3 l vode
polovico trdega naravnega mila (125 g)
100 g pralne sode bikarbone
3 žlice alkoholnega kisa

Vodo zavremo in odstavimo z vroče plošče. Z metlico za stepanje primešamo naribano trdo milo in mešamo toliko časa, da se milo popolnoma ne stopi v vodi, nato primešamo še pralno sodo in kis. Po želji lahko primešate še nekaj kapljic eteričnega olja ali pa le tega uporabite direktno pri strojnem pranju perila. Sprva bo zmes tekoča in motna, vendar bolj, ko se bo ohlajala, bolj gosta bo postajala.

Medtem, ko se prašek v posodi ohlaja, ga večkrat premešajte, da razbijete goste strukture, ki ob zgoščevanju nastajajo. Ko se prašek povsem ohladi ga prelijte v posodo, ki ste jo namenili za shranjevanje. Jaz sem uporabila kar plastično posodo porabljenega kupljenega tekočega praška. Vendar pri tem pazite, da posode ne napolnite do konca, saj boste morali prašek medtem, ko bo že zaprt v posodi, še nekajkrat pretresti, da se v njem ne naredijo grudice.

Pri vsakem pranju dodajte 2-3 žlice tekočega praška in vaše perilo bo oprano naravno in brez nepotrebnih kemikalij.
 
KAKO UČINKOVIT JE TAK PRAŠEK PRI MADEŽIH?
 
Sama sem perilo še isti dan oprala z doma narejenim praškom in moram priznati, da sem z njim zadovoljna. Kljub vsemu pa tak način pranja ne bo odstranil trdovratnih madežev. No, pa saj jih milo rečeno tudi marsikateri drug prašek ne odstrani. Pri pranju oblačil z madeži, priporočam uporabo kakega »pre-wash« sredstva, ki bo madež  vsaj deloma razgradil že pred strojnim pranjem. Doma narejen prašek je namenjen pranju bolj ali manj vsakodnevnih ponošenih in prepotenih oblačil, brisač, ter oblačil, ki so potrebna osvežitve. V boju z madeži, predvsem tistimi, ki nam že tako ali tako delajo preglavice, pa žal naraven prašek ni najbolj učinkovit. Je pa več kot priporočen za pranje oblačil alergikov, dojenčkov in vseh, ki se trudimo živeti čim bolj naravno.
Kategorije: 
Gospodinjstvo

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.