Zapečena polenta s satarašem
Pri nas doma obožujemo pico, vendar nad »hitro« hrano vseeno nismo preveč navdušeni. Ker sem si nekega dne zaželela »zdrave« pice. Sem po brskanju po internetu naletela na več receptov, ki sem jih združila in jim dala še svojo noto.
Za zapečeno polento potrebujemo:
50 ml mleka
150 ml vode
100 g instant polente
1 žlica olivnega olja
sol po okusu
maslo za namastitev pekača
Mleko in vodo prilijemo v lonec, postavimo na kuhalno ploščo in po okusu solimo. Ko tekočina zavre, temperaturo zmanjšamo in z metlico vmešamo polento. Ko je polenta vmešana na nizki temperaturi kuhamo še nekaj minut, da se zgodi in neprestano mešamo, da se nam ne prižge. Ko je polenta kuhana, jo odstavimo iz kuhalne plošče in primešamo še žlico olivnega olja.
Okrogel pekač namastimo z maslom in vanj pretresemo polento. Enakomerno jo razporedimo po dnu, nato pa pekač prekrijemo s folijo za živila in pustimo da se polenta ohladi in strdi.
Ko je polenta trda, pečico segrejemo na 220 stopinj in pekač s polento potisnemo vanjo za približno 20 do 30 minut, da se polenta zlatorumeno zapeče.
Za zapečeno polento potrebujemo:
50 ml mleka
150 ml vode
100 g instant polente
1 žlica olivnega olja
sol po okusu
maslo za namastitev pekača
Mleko in vodo prilijemo v lonec, postavimo na kuhalno ploščo in po okusu solimo. Ko tekočina zavre, temperaturo zmanjšamo in z metlico vmešamo polento. Ko je polenta vmešana na nizki temperaturi kuhamo še nekaj minut, da se zgodi in neprestano mešamo, da se nam ne prižge. Ko je polenta kuhana, jo odstavimo iz kuhalne plošče in primešamo še žlico olivnega olja.
Okrogel pekač namastimo z maslom in vanj pretresemo polento. Enakomerno jo razporedimo po dnu, nato pa pekač prekrijemo s folijo za živila in pustimo da se polenta ohladi in strdi.
Ko je polenta trda, pečico segrejemo na 220 stopinj in pekač s polento potisnemo vanjo za približno 20 do 30 minut, da se polenta zlatorumeno zapeče.
Medtem časom lahko pripravimo sataraš. Meni ga ni bilo potrebno, saj ga običajno doma skuhamo velike količine, ko vrtovi obilno obrodijo paradižnika in paprike, nato pa ga konzerviramo v kozarce za ozimnico.Če tega niste storili, sataraš lahko skuhate tudi sproti.
Za sataraš potrebujemo:
1 čebulo
olje
4 paprike
3 paradižnike
sol, poper in mleta paprika po okusu
1 veliko ali 2 manjši jajci
Na olju prepražimo na koščke nasekljano čebulo, dodamo prav tako na koščke nasekljano papriko in paradižnik, solimo, popramo in dodamo mleto papriko, ter pražimo nekaj minut. Vsebino zalijemo s toliko vode, da sestavine ne plavajo v vodi. Vse skupaj kuhamo približno pol ure oz. dokler paprika ni mehka.
Ko imamo sataraš pripravljen, vanj ubijemo jajce, ter kuhamo še 5 minut, da se zgosti.
Za sataraš potrebujemo:
1 čebulo
olje
4 paprike
3 paradižnike
sol, poper in mleta paprika po okusu
1 veliko ali 2 manjši jajci
Na olju prepražimo na koščke nasekljano čebulo, dodamo prav tako na koščke nasekljano papriko in paradižnik, solimo, popramo in dodamo mleto papriko, ter pražimo nekaj minut. Vsebino zalijemo s toliko vode, da sestavine ne plavajo v vodi. Vse skupaj kuhamo približno pol ure oz. dokler paprika ni mehka.
Ko imamo sataraš pripravljen, vanj ubijemo jajce, ter kuhamo še 5 minut, da se zgosti.
Medtem se je spekla tudi naša polenta, ki jo vzamemo iz pečice in po njej enakomerno razporedimo gost sataraš. Po vrhu pa priporočam, da potresete še nekaj naribanega sira. Vse skupaj potisnite v pečico in na 180 stopinjah pecite še 15 minut.
NASVET: Če vam vegetarijanska hrana ne diši si lahko jed popestrite tudi z delikatesno slanino, ki jo narežete na koščke, popražite na olju in potresete po polenti in šele nato prilijete sataraš. Če slanine nimate lahko uporabite tudi hrenovke, ki jih narežete na tanjše kolobarje in vkuhate v sataraš ali pa surove posipate po naribanem siru.
NASVET: Če vam vegetarijanska hrana ne diši si lahko jed popestrite tudi z delikatesno slanino, ki jo narežete na koščke, popražite na olju in potresete po polenti in šele nato prilijete sataraš. Če slanine nimate lahko uporabite tudi hrenovke, ki jih narežete na tanjše kolobarje in vkuhate v sataraš ali pa surove posipate po naribanem siru.
Vaš komentar
Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*