Dober menedžer ali gnilo jajce v vodstvu? - 1.del

Iskalnik

Dober menedžer ali gnilo jajce v vodstvu? - 1.del

V zadnjem času v medijih berem predvsem o politiki in o tem kako bi bilo potrebno vodenje države skoraj enačiti z vodenjem podjetja. Vodja z menedžerskimi sposobnostmi naj bi bil ključ do rešitve naše države. Na prvo žogo se z idejo povsem strinjam, ko pa malo bolj pomislim, pa ugotovim, da ni vsak menedžer tudi dober in sposoben učinkovitega vodenja zaposlenih, kaj šele vodenja države.

Sama izhajam iz menedžerskih voda. Menedžment (angl. Management) sem študirala precej let in sredi noči bi znala narisati model menedžmenta in učeče se organizacije. Menedžment nisem šla študirati zaradi »linije najmanjšega upora«, kot je to storilo veliko mojih kolegov na fakulteti, saj me je študij zares veselil. Organiziranost je ena mojih največjih vrlin in sedaj, ko sem mama, žena in ponovno tudi uslužbenka, mi ta vrlina pride še kako prav.
 
 
Ko takole razmišljam o menedžmentu in vodenju podjetja se mi iz spomina prikradejo slike vseh mojih nadrejenih, sedanjih in tistih, ki so že del moje preteklosti. Ničkolikokrat sem se držala za glavo v podjetju, ko so bile osebe, odgovorne za precej zaposlenih, menedžersko popolnoma nepodkovane. Z drugimi besedami, nesposobne. V večini podjetjih velja pravilo »prej prideš, prej melješ«, kar pomeni, da osebe z daljšim delovnim stažem v podjetju prej zasedejo menedžerski stolček, ne glede na to ali so za to sploh usposobljene. Morda jih vodsvo celo uspe tu in tam poslati na kak hitri tečaj »kako biti dober menedžer« in to naj bi zadostovalo.

V večini podjetjih velja pravilo »prej prideš, prej melješ«, kar pomeni, da osebe z daljšim delovnim stažem v podjetju prej zasedejo menedžerski stolček, ne glede na to ali so za to sploh usposobljene.

Kljub vsemu se sama s takim načinom »ureditve« v podjetjih ne morem strinjati. Menedžer ne more biti človek, ki je v podjetju že »inventar« in odgovorno delovno mesto zasede zgolj zato, ker si je to zaslužil s potrpežljivim čakanjem, oz. z drugimi besedami verjetno ni bil dovolj ambiciozen, da bi si delo poiskal kje drugje. Menedžer mora imeti vodenje zaposlenih, organiziranje dela, odločanje o aktivnostih in sposobnost kontroliranja rezultatov zapisanega že v svojem karakterju.

Kratko malo rečeno, na bruhanje mi gre, ko vidim na vodstvenem položaju človeka, ki še sam ne ve kaj bi delal, kaj šele, da bi znal pri njihovem delu voditi ostale zaposlene. Večinoma so uslužbenci pri svojih dnevnih, tedenskih, mesečnih aktivnostih prepuščeni sami sebi, če pa so že deležni kakšnega organiziranja s strani njihovih vodij, pa je to bolj v stilu: »Stori to, pa to in ono!«, torej gre za ukazovanje in ne organiziranje. Če se dotaknem odločanja v naših podjetjih, lahko z gotovostjo trdim, da je veliko vodij »brez hrbtenice«. Danes nihče noče biti za nič odgovoren in Bog ne daj, da bi kakšen vodja kdaj prevzel krivdo za kakšno napako, ne glede na to ali jo je storil neposredno sam ali kak njegov podrejeni. In ker se vsi tako zelo otepajo odgovornosti, je v naših podjetjih bore malo napredka, večina jih stagnira, kar nekaj pa tudi propada, ker v današnjem kapitalističnem času pač ne moreš sedeti na preteklih lovorikah. Kaj pa kontroliranje rezultatov? Ja pri tem vprašanju se lahko le cinično zasmejem in vprašam: »Kakšnih rezultatov pa?«. Če ni vodenja, organiziranja in odločanja, le kako bi lahko nekdo potem karkoli kontroliral?! Sicer pa večina menedžerjev  »kontrolira« delo svojih zaposlenih nekako v stilu: »Si to že naredil?« ali pa »Kdaj bo to narejeno?«, velikokrat pa tudi:»Zakaj še ni narejeno?«.

V Sloveniji prevladujejo majna in srednje velika podjetja, ki imajo nizko hierarhijo, kar pomeni, da v podjetju obstajata eden ali dva vodja in pa lastnik (ki je lahko eden izmed vodij). V takih podjetjih je odgovornost za slabo vodenje na ramenih lastnika. Lastnik se mora v prvi vrsti prepričati, da je njegov direktni namestnik (najvišji vodja) res dober menedžer. Pri podjetjih z višjo hierarhijo pa se mora vsak vodja, od najvišjega, do najnižjega, vprašati povsem enako. Torej, če je nekje v hierarhiji podjetja zaposleno»gnilo jajce«, smrdi celo podjetje, saj že vrabci zunaj čivkajo, da je uspeh podjetja enako odvisen od najvišjega menedžerja pa vse do najnižjega delavca.

Če vas zanima kaj so očitni znaki, da je vodja »gnilo jajce« in kaj je največja dilema mobinga na delovnem mestu, ne zamudite naslednjega dela članka z istim naslovom.
Kategorije: 
Aktualno

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.