Moj dojenček

Iskalnik

Je prihod dojenčka res tak strošek?

Veliko staršev pretirava z nakupovanjem še preden dojenček pride na svet. Tudi sama sem bila ena tistih paničnih mamic, ki je še zadnji mesec pred rokom, drvela po trgovinah in delala neskončno dolge sezname stvari, ki bi jih še lahko potrebovala ob prihodu dojenčka. Vendar večino stvari s svojega seznama sploh nisem potrebovala. Vsaj ne še tako kmalu po porodu. V članku najdete seznam nujnih stvari, ki jih boste mogli kupiti, še preden vaš mali škratek prijoka na svet.

Soor pri dojenčku

Ko je bila naša pikica še novorojenka sem nanjo pazila na vsakem koraku. Vedno sem pazila, da je ležala na čisti tetra plenici, jo redno umivala okoli ust, ji umivala roke, kopala v hipermanganu in jo tako rekoč paranoično zavijala v vato, da le ne bi česa staknila. Ko je minilo nekaj mesecev in je naša biba začela dojemati okolico, se je začelo obdobje »iz rok v usta«. Vse kar se je približalo njenim rokam je pridno nosila v usta in lizala, grizljala, sesala, ipd. Kot vestna mama sem se trudila, da je v roke dobila le čiste igrače, tetra pleničke in ostalo, pa kljub temu sem nekega dne v njenih ustih zasledila bele grudičaste lise. Ko sem malo pobrskala po spletu, sem ugotovila, da gre za soor oz. glivično okužbo, ki se pojavi pri dojenčkih, najpogosteje na jeziku in sluznici.

Odvisnost od televizije

Medtem ko moja dojenčica spi v spalnici, jaz vztrajno kljuvam po tipkovnici v dnevni sobi na kavču… pred televizorjem. Na TV se predvajajo »Top Shop« reklame in kljub temu, da jaz buljim v monitor pred sabo in razmišljam o čisto drugih stvareh, ...

Nosečniške slabosti iz prve roke

Nosečniške slabosti… mnogi si jih predstavljajo, kot blage jutranje slabosti v prvih nekaj tednih nosečnosti. Mnoge premnoge med nami, pa prav dobro vemo, da so te slabosti tako intenzivne, da te lahko povsem ohromijo.

Pismo cepljenega otroka mami

Če bi dojenčki znali pisati bi veliko mamic najbrž prejelo podobna pisma. Včasih namesto, da slepo verjamemo, moramo znati prisluhniti tudi otroku in zaupati lastnim občutkom, preden je lahko prepozno.

Ko gre mami na avtobus

Ste že kdaj opazili mamico, ki gre z dojenčkom v vozičku ali nosilki na avtobus? Ne? Bolj poredko? Seveda mamica z dojenčkom na avtobusu ni ravno pogost pojav, čemur pa se niti ne čudim, glede na svoje ne prav prijetne izkušnje in poizkuse transportiranja z avtobusom po našem glavnem mestu.

Dojenje in vrnitev v službo

Slej ko prej pride čas, ko se mora mamica vrniti v službo, če jo seveda ima. Po naši zakonodaji celotna porodniška in dopust za starševsko varstvo traja 1 leto. Če upoštevamo dejstvo, da gre bodoča mamica na porodniški dopust že 28 dni pred predvidenim datumom poroda, se mamici porodniška dejansko zaključi pri 11 mesecih starosti otroka. Mamice običajno nato izkoristijo še nekaj (starega) dopusta, večina pa jih že dela, ko so njihovi malčki stari 12 mesecev.

Strani