Na pomoč, BOLI ME GRLO!!!

Iskalnik

Na pomoč, BOLI ME GRLO!!!

Čas prehladnih obolenj je pred nami in boleče grlo je eden prvih pokazateljev, da se nas nekaj loteva ali pa se nas je že pošteno lotilo. Sama sem ena tistih, ki jo v grlu »zvije« najprej, zato sem se skozi leta bolečin in vnetij prav dobro naučila, kaj pri bolečem grlu pomaga in kaj ne.

Ko pomislimo na boleče grlo, so pogosta prva asociacija, ki nam pade na misel, pastile za grlo, ki jih lahko kupimo v vsaki lekarni ali specializirani trgovini. Cel kup jih je na voljo, različnih okusov, oblik, barv in sestav, vendar pa je večini skupno, da niso ravno povsem naravne, mnogokrat pa tudi ne zelo učinkovite, vsaj pri meni ne.

Bistveno pri vsakem vnetju grla je, da se zdravljenja lotimo takoj, ko začutimo, da nas v grlu praska, ščipa ali peče, sicer se tudi blago vnetje lahko kaj hitro prelevi v težje ali celo gnojno vnetje (angino). Sama sem bila pogosto žrtev angine, odkar pa se zdravim sama z naravnimi recepti, pa angin nimam več, bolečina v grlu pa izzveni v roku dveh dni.
 
KOLOIDNO SREBRO
 
O koloidnem srebru se veliko govori v zadnjem času, saj je skrito zdravilo za mnogo tegob. Koloidno srebro deluje antibakterijsko in zaradi svoje sestave uničuje tako bakterije, kot viruse. Kupite ga lahko na spletu, lahko pa ga s pomočjo posebne naprave, po posebnem postopku, izdelate tudi sami doma, tako kot to storimo mi.
 
 
Koloidno srebro lahko grgrate ali popijete žličko na dan, tudi preventivno, sama pa ga uporabljam le, ko se me že nekaj loteva. Ko začutite, da vas v grlu praska, popijte žličko koloidnega srebra, nekaj ga nekaj sekund grgrajte, nato pa ga lahko pogoltnete ali izpljunete. Koloidno srebro lahko prelijete tudi v stekleničko s pršilom in si grlo večkrat na dan rahlo popršite z njim. Če ste to storili dovolj zgodaj, ko ste začutili praskanje v grlu, se vse skupaj lahko ustavi že pri tem.
 
MED, LIMONA IN CIMET
 
Ko imate grlo že vneto vam bo tale pripravek zelo koristil. Med deluje protibolečinsko, saj zaradi svoje sestave, na grlu naredi zaščitno glazuro in tam zadrži tudi nekaj cimeta, ki deluje antibakterijsko in limoninega soka, ki s svojim C vitaminom pomaga pri zdravljenju.
 
 
Na jedilno žlico dajte med, ga potresite z bio cimetom in pokapajte z limono. Količine oz. razmerje sestavin pravzaprav ni pomembno. Pomembno je le, da s čajno žličko vse sestavine nežno premešate v homogeno zmes in »pomljaskate« z žlice. Okus je pravzaprav zelo dober, če so vam vse tri sestavine pri srcu. Ta pripravek je vsaj zame nekakšno tolažilno razvajanje v času vnetja. Pripravek lahko zaužijete večkrat na dan, po želji, priporočljivo pa je, da vsaj pol ure po zaužitju ne uživate hrane in pijače.
 
KAJENSKI POPER
 
Kajenski poper je pekoča začimba, ki jo pogosto uporabljamo v kuhinji. Zaradi svoje pikantnosti pa je tudi velik sovražnik virusov in bakterij, ki povzročajo vnetje grla. Ker ga samega težko zaužijemo, se pri uživanju poslužujemo enakega recepta, kot pri prejšnjem receptu, le da namesto cimeta, tokrat uporabimo kajenski poper. Pripravek bo tako malo manj okusen, a nekoliko bolj učinkovit, saj bo bistveno bolj agresivno uničil bakterije, kot cimet.
 
 
VITAMNSKI NAPITEK S KISOM
 
Tale vitaminski napitek sem našla pred kratkim v zadnji izdaji častnika Domovina in ga malo priredila po svoje. V slabem mesecu dni, me je kar dvakrat rešil hujšega vnetja. Deluje izjemno hitro in je učinkovit kot strela.

V večji kozarec stisnite sok ene limone ali limete, prilijte 50 ml domačega jabolčnega kisa, dodajte veliko žlico medu in prelijte s 300 ml vode (mi za zvarke uporabljamo destilirano ali prekuhano). V napitek primešajte še žličko bio cimeta, po želji pa dodajte še malo cvetnega prahu in propolisa. Napitek ni ravno okusen, je pa zelo učinkovit.

Sama sem imela že precej boleče in vneto grlo, nato pa mi je mož zjutraj na tešče pripravil tale napitek. Najprej sem mislila, da me je zafrknil, saj me je še kaki dve uri potem grlo peklo za znoret, potem pa kar naenkrat nisem čutila več ničesar. Grlo je bilo kot novo, počutje pa še po enem zaužitem napitku pred spanjem, kot običajno.


Kar nekaj domačih receptov še skrivamo v rokavu, vendar pa se naštetih za boleče grlo poslužujemo najbolj pogosto. Omeniti pa ni odveč tudi to, da sem jih uživala tudi v nosečnosti in ves čas dojenja. Hčerko tudi še vedno dojim in pripravke v zadnjem času uživam pogosto. Uživanje le teh, nikakor ne vpliva na količino mleka, pri hčerki pa tudi ne opažam nikakršnih sprememb v vedenju ali počutju. Zdi se mi celo, da predvsem vitaminski napitek pomaga tudi njej, ko je prehlajena, saj nekaj le tega zagotovo preide tudi v moje mleko.

Če vas muči zgaga, se vas nekaj loteva ali pa se le želite preventivno zaščititi pred virusi, ne zamudite naslednjega članka, kjer bom objavila recept za ingverjev napitek (sirup), ki je, vsaj pri nas, bolj učinkovit kot kakršno koli zdravilo.
 

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.