NARAVNI REPELENT PROTI KLOPOM IN KOMARJEM

Iskalnik

NARAVNI REPELENT PROTI KLOPOM IN KOMARJEM

Pomlad je tu! Ptički se ženijo, drevesa zelenijo, travica je zelena, rožice cveto,... in klopi so na pohodu. Če tudi vi iščete naravno rešitev za te nadležne in vse bolj nevarne žuželke, berite dalje.

Sama nisem navdušena nad farmacevtskimi proizvodi, ki jih lahko kupim že na vsakem vogalu, zato sem iskala naraven repelent, ki bi zaščitil mene in mojo družino. Z brskanjem po spletu sem odkrila preprost recept, ki sem ga malce izpopolnila in preteklo sezono tudi preizkusila. Rezultat: nobenega klopa in nobenih težav z nadležnimi komarji zvečer!
 
PRŠILO IZ CITRUSOV
 
Sestavine:
Poljubna kombinacija citrusov
Poljubna kombinacija eteričnih olj (sivka, evkaliptus, citrusi, bazilika, limonska trava, poprova meta, melisa, geranija)




Klopi in komarji ne marajo citrusov, zato za povsem naraven repelent potrebujete poljubno kombinacijo citrusov (pomaranča, limona, limeta,...). Sama sem uporabila 1 pomarančo, 1 limeto in 1 limono. Citruse olupite in olupke dajte v posodo. Prelijte jih z vodo, najbolje destilirano, ravno toliko, da so v vodi, vendar v njej ne plavajo. Vodo zavrite z olupki zavrite in kuhajte približno eno minuto, nato pa posodo pokrijte in še eno uro kuhajte na nizkem do zmernem ognju.

Ko se mešanica ohladi jo precedite in dodajte približno  10 kapljic poljubne kombinacije eteričnih olj. Jaz sem uporabila 5 kapljic eo divje sivke,3 kapljice limonske trave, 2 kapljice bazilike in2 kapljice evkalipta. Mešanico prelijte v stekleničko s pršilom, ki jo lahko kupite v lekarnah ali specializiranih trgovinah.

Pršilo uporabljajte, ko se odpravljate v naravo. Razpršite ga po obutvi in obleki. Če ste v naravi dlje časa, ga razpšite večkrat na dan. Ni pa priporočljivo pršila uporabljati po koži, saj so citrusi fototoksični. Če pršilo uporabljate na koži se vsaj 12 ur izogibajte direktnemu soncu, saj koža lahko pordi oz. potemni.
 
BELI KIS ZA IZPOSTAVLJENE PREDELE
 
Za predele kjer je koža gola lahko uporabite beli kis, ki prav tako odganja klope. Kanite nekaj kapljic belega kisa na vato in se namažite po golih rokah, nogah, vratu. Odlična rešitev je tudi pranje oblačil z belim kisom, ki ga uporabljate namesto mehčalca. Oblačila bodo mehka, voljna, odganjala bodo klope in še pri mehčalcu boste prihranili.
 
ELEKTRONSKI ODGANJALEC KLOPOV
 
Če naravnim pripravkom ne zaupate 100% pa lahko uporabite tudi elektronski odganjalec klopov. Elektronski odganjalec klopov ne ubije, ampak jim omrtviči živčni sistem, da se ne morejo prisesati, saj deluje na za to določeni frekvenci, ki ne vpliva na ljudi ali živali. Vendar pozor, če elektronski odganjalec uporabljate, vedite, da se klop lahko prisesa takoj, ko ga ugasnete ali se izpraznejo baterije, zato ga ne ugašajte ko sedete v avto ali ko pridete domov. Ugasnite ga šele, ko oblačila in obutev slečete in dobro prezračite, sami pa se stuširate in dobro razčesete lase.

 
100% ZAŠČITA?
 
Najboljša zaščita je torej kombinacija vseh treh repelentov. Sama lahko potrdim, da prvič v celi sezoni nismo imeli niti enega klopa, kljub temu, da smo se v naravi gibali vsaj 2 do 3-krat tedensko.

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.