Novoletne zaobljube za družine

Iskalnik

Novoletne zaobljube za družine

Ko se staro leto zaključi in se začenja novo, si veliko ljudi naredi novoletne zaobljube. Te zaobljube niso nič drugega kot na novo zastavljeni osebni cilji, ki jih v preteklem letu nismo dosegli, pa si jih želimo. Če ne za drugega, so te zaobljube dobre zato, ker se ljudje zaradi njih vsaj enkrat letno ustavimo, zamislimo in primerjamo svoje dosežke in želje. Vsekakor bi si mogli večkrat na leto vzeti čas in premisliti kaj si želimo, pa vendar »bolje pozno kot nikoli!«, pravi stari ljudski rek.

Mnogi ljudje si zadajo osebne zaobljube, kot na primer »Shujšal/a bom!« ali pa »Prenehal/a bom kaditi!«, morda celo »Zamenjal/a bom službo!«. Jaz pa bom tokrat razmišljala o novoletnih zaobljubah, ki bi si jih morale zadati družine.
 
URO NA DAN BOMO ZARES SKUPAJ
 
Roko na srce, večina družin preživi premalo zares kakovostnega časa skupaj. Večina nas staršev ima službe, domov prihitimo utrujeni, nato hitimo s pripravo večerje, pospravljanjem, morda nas čaka še kak kup neopranega perila, otroci nejevoljno skačejo sem ter tja, končno nato pojemo, pospravimo in… se sesedemo na kavč pred televizor in pasivno vsi skupaj buljimo v ekran. Milo rečeno takšno preživljanje skupnega časa, sploh ni efektivno. Telesno smo skupaj, čustveno pa smo odsotni.
 
 
Da bi bili starši in ne le »skrbniki« svojim otrokom, bi si morali vsak dan vzeti vsaj eno uro časa in ga aktivno preživeti z otroki. Aktivno pa ne pomeni nujno, da se ravsate ali preganjate, če nimate želje ali energije za to. Aktivno pomeni preprosto usmeriti svoj um in energijo v otroke in katerokoli dejavnost, ki jo počnete skupaj. Aktivno namreč pomeni, da otroka poskušate razumeti pri njegovi igri in ne le, da ležite na preprogi poleg, ko se otrok igra. Če nimate idej kako čas aktivno preživeti, zapojte skupaj kako pesmico, preberite skupaj pravljico, lahko pa vsi skupaj pripravite večerjo in potem še skupaj pospravite in tako bo »volk sit in koza cela«.
 
ENKRAT MESEČNO GREMO NA IZLET
 
Tako starši kot otroci si zaslužimo vsaj enkrat mesečno odklop. »Ljubo doma, kdor ga ima!«, je krasen in resničen pregovor, vendar tako paše vsake toliko malo zapustiti gnezdece in se potepati naokoli. Celodnevni izlet pa ni zgolj »luftanje« možganov, je predvsem celodnevni posvečen čas otrokom. S tem, ko boste otroka cel dan opazovali, se z njim pogovarjali in odkrivali neznano, boste o njem izvedeli več, kot v celem mesecu, ki ste ga preživeli znotraj zidov vašega doma.
 
 
Res, da marsikateri družini celodnevni izleti predstavljajo finančen izdatek, ki si ga ne morejo privoščiti, saj je treba poskrbeti za kosilo, prevoz, kakšno vstopnino, ipd., vendar si lahko z malo iznajdljivosti organizirate tudi nizkoproračunski izlet, kot je na primer izlet z vlakom (ne nujno na drugi konec Slovenije), lahko si privoščite piknik s hrano, ki jo prinesete s seboj, v zimskih dneh pa lahko greste na pohod ali sankanje na kak hrib in si nato privoščite pico ali doma pripravljene sendviče.
 
ENKRAT MESEČNO GRESTA MAMI IN OČI NA ZMENEK
 
Ko govorimo o družini, ne smemo pozabiti na najpomembnejša člena v njej, to sta oče in mama. Običajno si v obilici obveznosti, že tako ali tako težko vzamemo čas za partnerja, ko pa so tu še otroci, pa ta čas pogosto kar izpuhti, oziroma ga nevede postavimo na zadnje mesto. Prav je, da si znata tudi partnerja vzeti čas drug za drugega, nenazadnje še kako velja pravilo zadovoljni starši, mirni otroci.

Večina staršev si čas za odnos uspe vzeti zvečer, ko otroci že spijo. Nekateri si vzamejo kako uro za pogovor, za crkljanje ali zgolj uživanje v družbi drug drugega ob kaki dobri knjigi ali filmu. Vendar pa je za partnerski odnos zelo pomembno, da partnerja znata najti čas tudi za romantiko in skupno razvajanje. Doma, v raztegnjeni trenerki, med kupom otroških igrač, po možnosti v nepospravljenem stanovanju, je to milo rečeno bolj misija nemogoče. Zmenek pa je odlična priložnost tudi za prebujanje novih iskric. Zmenek je potrebno načrtovati vnaprej, še najbolje, da je datum zmenka kar fiksen, npr. vsako prvo soboto v mesecu, tako bodo tudi že večji otroci natanko vedeli, kdaj sta mami in oči odsotna in ne bo prihajalo do nepotrebne slabe volje.

Zmenek pa ni »darilo« le za starša, tudi otroci dobijo neprecenljiv dar, ko starša ohranjata tradicijo zmenkarij. Deček ali deklica tako že v zgodnjem otroštvu dobi od staršev zgled, kako naj bi potekal zmenek in ko otroci pridejo v leta, ko so zmenkarije aktualne tudi za njih, bodo ti spomini in občutki, ki so jim bili priča, neprecenljiva popotnica za življenje.
 
ENKRAT MESEČNO SKUPAJ POSPRAVLJAMO GNEZDECE
 
Pospravljanje, čiščenje, zlaganje, pranje, likanje, drgnjenje,… Vam je znano?! Kako nehvaležno delo, pa vendar mora biti opravljeno. Sama si ne predstavljam, da bi morala vse to postoriti sama, če pa po spletu naključij kdaj res vse pade name, pa se negodovanju in slabi volji ne morem izogniti.
Prav je, da pri hišnih opravilih sodeluje vsa družina. Konec koncev vsi bivamo pod isto streho in smo enako »krivi« za nered in nečistočo. Če vsi vsak dan vsaj malo pospravljamo za sabo, generalno čiščenja enkrat mesečno, zadostuje za normalne bivanjske pogoje.
 
 
Negodovanju med družinskimi člani se bomo izognili tako, da dan poprej naredimo seznam, kaj vse je potrebno postoriti in si delo pošteno razdelimo. Mečemo lahko tudi kocko ali pa si delo razdelimo po sistemu »ta mesec jaz, drug mesec ti«. V delo lahko vključimo tudi manjše otroke, tako da stvari delamo skupaj z njimi, jim dovolimo da nas opazujejo in jim med delom razlagamo zakaj neko aktivnost počnemo. »Generalko« pa si lahko naredimo tudi bolj zabavno, tako da tekmujemo, kdo pospravi prej, tako da zraven pojemo, plešemo, si privoščimo kako norčijo, ipd. Za dobro opravljeno delo, pa si na koncu nikar ne pozabite privoščiti kake sladice ali druge nagrade, ki je lahko tudi dober motivator za naslednjič.
 
OB NEDELJAH SMO SAMO DRUŽINA
 
Skozi teden vsi skupaj igramo nešteto vlog. Smo vzgojitelji, uslužbenci, sosedi, otroci, vrtnarji, pomivalci, vozniki, nakupovalci in še in še. Tudi naši otroci imajo kar nekaj vlog. Nikakor ni samoumevno, da ko smo skupaj, smo pa družina. No, morda v teoriji, v praksi pa kar ne znamo izstopiti iz igranja različnih vlog in imamo vedno v glavi, kaj vse bi še morali postoriti.
 
 
Družina bi morala biti vsaj en dan v tednu zares družina, ki ni obremenjena z obveznostmi, ki se zna sprostiti in je spontana. Nedelja je kot nalašč za to. Že samo ime dneva pove, da ni namenjen delu. Bodite malo spontani, ne obremenjujte se z vsem kar bi še morali storiti, ne glede na to, da vas čaka še kup umazanega perila. Boste pač prali v ponedeljek. Tudi s kosilom se ne obremenjujte. Če vas kuhanje v tistem trenutku ne veseli oz. izpolnjuje, lahko za spremembo skuha mož ali pa hrano naročite kar domov. Spontanost je tisti pojem, ki je tesno povezan s pojmom družina, zato si dovolite to postati vsaj enkrat na teden.


5 zaobljub, ki na videz izgledajo čisto preprosto. Morda je kdo od vas celo rekel: »Ah, pa saj vse to že počnemo!«. Pa je to čisto res? Sama se bom poskušala držati teh zaobljub. Zagotovo mi bo kdaj spodletelo, vendar pa z razliko od večine osebnih zaobljub, pri družinskih zaobljubah bolj kot rezultat šteje trud. Pa srečno novo leto vsem skupaj!

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.