Pomen zaroke zanjo in zanj

Iskalnik

Pomen zaroke zanjo in zanj

Pomlad je že v polnem zagonu in kaj je lepšega spomladi, kot biti zaljubljen?! Tako lepo je opazovati zaljubljene parčke v parku, vendar pa mi misli ob opazovanju le teh, velikokrat uidejo k enemu vprašanju: »Bi bila lahko tale dva že poročena ali pa zaročena?« Kaj pomeni poroka je večini od nas jasno, marsikdo pa se sprašuje kaj je to zaroka in čemu je sploh namenjena. Da bi malce bolj orisala ta sicer zelo pomemben dogodek, sem temu namenila tale članek.

V SSKJ najdemo pod pojmom zaroka sledeč opis: Zaroka je slovesna medsebojna obljuba poroke pred pričami. Nekaj nas je še takih, ki smo zaroko, poleg tiste intimne, kasneje tudi dejansko potrdili pred pričami (v cerkvi ali drugi skupnosti), običajno pa se zaroke danes sklepajo le še na štiri oči. Še bolj grozno pa mi je ob misli, da ta tako zelo pomemben dogodek, marsikateri par kar preskoči ali pa gre bolj ali manj za dogovor ob čaju ali kar v postelji.
 
KOMU ALI ČEMU JE NAMENJENA ZAROKA
 
Zaroka naj bi po nekakšnih nenapisanih pravilih trajala maksimalno dve leti. To je čas, ko naj bi se fant in dekle spoznavala globlje in pripravljala na poroko. Tu niso mišljene poročne priprave na poročni dan, temveč priprave na vseživljenski zakon.

Ko fant in dekle, ki sta nekaj časa že par, začutita, da sta morda našla osebo s katero želita preživeti vse življenje, je nastopil primeren čas za zaroko. Z zaroko si obljubita, da bosta naredila vse kar je v njuni moči, da odnos poglobita in se čustveno pripravita na zakon.
 
 
Čas zaroke je namenjen razkrivanju preteklosti drug drugemu. Pa ne le v historičnem pomenu, z opisovanjem dogodkov, temveč tudi z razkrivanjem čustvenih ran, neuresničenih želja, ipd. Pri tem gre tudi za soočenje s svojo lastno preteklostjo in ugotavljanja, kako so odnosi v primarni družini, med prijatelji ali v preteklih zvezah, vplivali na nas. Prav tako je ta čas namenjen načrtovanju skupnega življenja, kar vključuje tudi pogovor in usklajevanje želja o otrocih, bivališču, financah, karieri in drugih pomembnih temah. Če se pred poroko o teh tematikah partnerja ne pogovorita ali pa se jih dotakneta le bežno z upanjem, da bosta po poroki že videla kakšna bo situacija, zna kaj hitro po poroki to postati velik žulj v zakonu, ki lahko pripelje tudi do odprtih in nezaceljenih ran. V kolikor zaročenca pred zaroko še nista spoznala družini drug drugega, je čas zaroke idealen tudi za to.
 
KAKO IZGLEDA ZAROKA
 
Zaroka kot enkraten intimen dogodek nima nekega napisanega postopka ali načina. Odvisna je od želja in domišljije para. Običajno je tisti, ki zaroči, fant, zato je dekle bolj ali manj prepuščena njegovi izvirnosti in odločitvi koliko truda je v dogodek pripravljen vložiti.

Pri zaroki naj bi fant pokleknil pred dekle in ji ponudil zaročni prstan s sočasnim vprašanjem ali bi se poročila z njim. Vendar pozor, tu ne gre zgolj za »predstavo« ali farso, kot so mnogi dandanes prepričani. Vsako dejanje pri zaroki ima svojo simboliko.

Klečanje…
Pri tem, ko fant pred dekle poklekne, ji da vedeti da je pred njo ponižen. Moški so znani kot nezmotljivi super junaki, močni in mogočni, ki premagajo vsakega zmaja, da obvarujejo svojo princeso. Pri pokleku pa gre ravno za obratno stvar. Moški mora znati pred žensko pokazati tudi svojo ranljivo stran, kar izkaže s poklekom pred njo. S tem ji da moč, da ona odloči o njegovi usodi le z enim »da« ali »ne«. Na tem svetu ne obstaja moški, ki ga tega trenutka ne bi bilo na smrt strah, zato se marsikateri fant, če se le da, temu izogne s kakim vprašanjem, če bi se kar poročila, mimogrede ob kavi, ali pa to prepusti celo svoji partnerki, da ga po ovinkih ali s sitnarjenjem začne k temu nagovarjati. S tem pa svoje dekle, ki jo menda neizmerno ljubi, prikrajša za nekaj najlepšega v njenem življenju in sicer občutek pomembnosti. Saj dekleta vedno čutimo, koliko zares pomenimo našim fantom, vendar pa je tisti občutek, ko fant kleči pred teboj, neprecenljiv. Takrat čutimo, da je naš princ premagal zmaja in da smo zanj ena in edina na celem svetu. Ta občutek se zagotovo ne ponovi nikoli več v življenju in kakšna škoda je, da toliko deklet in žena v tem svetu, najverjetneje tega ne bo nikoli občutilo zaradi strahu ali ega njihovega fanta.

Moški mora znati pred žensko pokazati tudi svojo ranljivo stran, kar izkaže s poklekom pred njo.

Prstan…
Prstan je simbol večnosti oz. neskončnosti. Ker je zaroka tudi nekakšna zaveza, da se bosta tako fant, kot dekle trudila, da ostaneta skupaj za vedno, k temu spada tudi prstan. Pravzaprav ni pomembno kakšen ta prstan je. Večina deklet bo zadovoljna s čisto preprostim obročkom, ki pa ga bo ponosno razkazovala na svoji roki. Čeprav je prstan v prvi vrsti namenjen njej sami, pa je tudi nekakšen znak za vse ostale, da je njeno srce že rezervirano.
 
 
Običajno se fantje odločijo, da prstan kupijo samo svoji izvoljenki, ni pa jih malo takih, ki prstan kupijo tudi zase, kar je čudovita gesta. S tem fant poudari pomen enakopravnosti v odnosu in dekletu, da občutek, da se je trdno odločil in zavezal, da res želi biti z njo do konca.

Vprašanje…
»Ali bi se želela z mano poročiti?«, niso zgolj besede. S tem vprašanjem fant pokaže, da mu ni samoumevno, da bo dekle z njim za vedno ali pa toliko časa, kolikor bo njemu po volji. Te besede v kombinaciji s prstanom in poklekom so simbol enakopravnosti med partnerjema in izražajo fantovo željo in odločitev, da si z dekletom želi poglobiti odnos in jo kot eno in edino ljubiti in spoštovati do konca življenja. Kaj je še lahko močnejšega od teh besed?!
 
 
Zaroka je torej pomemben del vsakega odnosa in igra pomembno vlogo v življenju para, ki ima željo po skupnem življenju. Pri zaroki torej ne gre za igro ali predstavo za dekle, morda celo za druge, temveč za korak naprej v odnosu. Gre za še eno stopničko na poti do uspešne zveze, kasneje zakona. Če to stopničko par preskoči ali pa jo nekako na hitro in na pol podrsa, bo v tem odnosu vedno zijala luknja. To ne pomeni, da tak par ne more imeti uspešnega zakona, to pomeni le, da bosta oba, tako fant, kot dekle, prikrajšana za zelo močno in intenzivno izkušnjo, ki bi jima lahko pomagala v mnogih izkušnjah kasneje v odnosu. Fantu bi pomagala pri ponižni ljubezni pred ženo, ženi pa pri spoštovanju do moža.
 

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.